نشانه های وجود مشکل در چشم کودکان
مشکلات اختلالات بینایی
از جمله بیماری هایی که در کودکان شایع می باشد مشکلات و اختلالات بینایی بوده که دارای علائم و نشانه های مختص به خود می باشد و والدین با مشاهده هر یک از آن ها باید سریع تر به پزشک مراجعه نموده و به درمان آن بپردازند.
علائم هشدار دهنده وجود مشکل در چشم کودکان
چشم در واقع عضوی مهم در بدن می باشد که نقشی اساسی در تشخیص و درک دنیای پیرامون دارد. قوه بینایی افراد در زمان تولد تکامل یافته نمی باشد و تا زمان ۲ سالگی در حال رشد است بنابراین لازم است که والدین نسبت به این موضوع توجه و حساسیت زیادی نشان دهند و در صورتی که با وجود یک مشکل در چشم کودکان مواجهه شدند به چشم پزشک مراجعه کرده و با او مشورت نمایند.
بعضی از مشکلات بینایی و اختلالات در عملکرد چشم را می توان به راحتی پیشگیری و با کمک عینک رفع نمود ولی بعضی دیگر نیاز به درمان های پیشرفته تر و مراقبت های پزشکی ویژه دارند که هر چه زوتر علائم آن ها تشخیص داده شوند در روند بهبودی تاثیر زیادی دارد. به طور کلی بیماری های چشمی در بچه ها معمولا با نشانه هایی مثل مالش چشم ها، داشتن فاصله کم و نزدیک با صفحه تلویزیون، لوچ بودن چشم ها و … همراه می باشد ولی برخی اوقات امکان دارد این نشانه ها قابل تشخیص نباشند که در نهایت باعث ایجاد مشکلات جدی تر خواهد شد. بدین منظور در ادامه موارد مهمی از این نوع علائم را شرح داده ایم.
داشتن سردرد طولانی مدت
به عبارت کلی سردرد و خستگی چشم تنها نشانه هایی نیستند که بیان کننده اشتباهات شکست نور باشند. در صورتی که بیشتر مواقع این اختلال پس از مطالعه کردن یا دیدن تلویزیون اتفاق می افتد احتمال دارد نشانگر چپ چشمی یا ناهماهنگ بودن عضله های چشم باشد. آزمودن دقیق چشم ها زیر نظر متخصص به سادگی می تواند به تشخیص این عارضه کمک نماید. بکار بردن صحیح عینک، تمرین های مخصوص برای از بین بردن عضله ها و در برخی موارد عمل جراحی می تواند در کم کردن اختلال چپ چشمی کمک کننده باشد.
مالیدن چشم ها، وجود قرمزی، آبریزش و وجود ترشحات نشان دهنده حساسیت چشم است. این عارضه هم می تواند به صورت فصلی باشد و هم در طی کل سال کودک را دچار رنجش کند. ولی در صورتی که کودک زمینه مالش چشم به همراه قرمزی و آبریزش را داشته باشد خیلی راحت می توان آن را شناسایی کرد. در بیشتر اوقات این عارضه با ورم مژه ها، ترشح مقداری چرک و قرمز شدن چشم ها همراه می باشد.
تار دیدن اجسام
این اختلال به این معنی می باشد که میزان شفافیت بینایی کودک دارای ایراد می باشد. نشانه هایی که امکان دارد تجربه نماید شامل غیرشفاف شدن نحوه دید، دیدن اجسام و تلویزیون از مسافتی کم و … می باشد و در بعضی اوقات امکان دارد حتی برخی اسباب بازی ها را نیز از مسافتی معین نبیند و در موارد دیگر کودک زمانی که می خواهد مطلبی بخواند یا بر روی موضوعی متمرکز شود چشم هایش را به حالت ریز در آورده و در این اوقات والدین باید خیلی سریع به این نشانه ها پی ببرند. به این نکته دقت نمایید در بچه هایی که سن بیشتری دارند احساس سردرد و خسته بودن چشم پس از کمی مطالعه می تواند نشان دهنده احتیاج او به عینک باشد.
سفید شدن قرنیه چشم
ایجاد حالت تیرگی متمایل به سفید بر روی قرنیه می تواند نشان دهنده وجود مشکل در چشم کودکان و به نوعی آسیب قرنیه ای باشد که نشئت گرفته از عفونت یا صدمه بوده و یا احتمال دارد به دلیل دیگر اختلالات ارثی چشم باشد. این نوع آسیب ها امکان دارد در کودکان یا نونهالان با ایجاد تیرگی بینایی در رابطه با اجسام در فاصله های دور در ارتباط باشد. از سویی احتمال دارد به کم شدن میزان تماس چشمی و واکنش در رابطه با والدین ارتباط داشته باشد. در صورتی که معالجه این عارضه به تاخیر بیفتد امکان دارد به چپ چشمی یا تحرک کره چشم منجر شود.
لرزیدن مردمک چشم
بچه هایی که به لوچی یا لرزش کره چشم ابتلا دارند و یا کسانی که مایل هستند سرشان را به یک سمت بگیرند احتمال دارد در تکان دادن چشم هایشان دچار مشکل باشند. این موضوع می تواند نشان دهنده یک آسیب چشمی و یا مغزی باشد. چپ چشمی در اکثر اوقات بیانگر مشکلاتی همچون آب مروارید، آسیب های ناشی از شکست نور، تنبلی چشم در کودکان و … می باشد.
اختلال در دید
احتمالا افرادی که پوست، مو و مژه های سفید رنگ دارند را مشاهده کرده باشید. سفید بودن رنگ پوست، مو و تکان خوردن کره چشم می تواند بیانگر آلبینیسم باشد که در واقع نوعی بیماری بوده که به دلیل عدم وجود رنگدانه ها اتفاق می افتد که مسئولیت رنگ پوست، مو و چشم را بر عهده دارند. اغلب این کودکان دچار مشکلاتی همچون اختلال در دید و عارضه نور هراسی می باشند.
چشمان ناهماهنگ
این عارضه بیانگر نبود برابری در سایز کره چشم ها یا وجود تفاوت در حالت پلک چشم می باشد. در حقیقت افتادگی پلک بالایی امکان دارد به صورت مادرزادی باشد و یا به دلیل اختلال چشمی پیش آید. این عارضه را می توان با یک عمل جزئی از بین برد و در صورتی که درمان نگردد امکان دارد به حاد شدن و توسعه آسیب های شکست نور و یا تنبلی چشم منجر شود.
عدم تحمل نور زیاد
نداشتن توانایی در باز کردن چشم ها در مقابل نور روشن امکان دارد بیانگر گلوکوما، آلودگی های چشمی، زالی و یا دیگر اختلالات قسمت شبکیه چشم باشد. یک نوع تست به هنگام در شناسایی این بیماری ها و بالا بردن قدرت دید می تواند تا حدودی کمک کننده باشد.
حساسیت زیاد چشم ها
داشتن آبریزش چشم و نورهراسی با تیره بودن قسمت داخلی چشم یا با عوض شدن رنگ متمایل به آی کره چشم در ارتباط بوده و مقدار توسعه بیماری آب سیاه مادرزادی را به بیان می کند. در صورتی که این نوع عارضه به سرعت درمان گردد احتمال دارد از نابینایی دائمی به دلیل ضربه به قسمت عصب های چشم جلوگیری کند.
نگاه کردن به چشم کودک
بهتر است بدانید که ورم کردن پلک ها، بیرون آمدن چرک، آبریزش و نورهراسی بیانگر ایجاد عفونت در داخل چشم ها و مژه ها می باشد. از جمله نکاتی که بسیار اهمیت دارد این است که با وجود این که در حساسیت های چشمی مقدار ترشح یافتن چرک امکان دارد کم و خفیف باشد ولی اگر آلودگی خیلی سریع پخش گردد مقدار آن زیادتر خواهد شد. گاهی اوقات عفونت چشم امکان دارد در افزایش تب نیز تاثیرگذار باشد.