کاهش تمرکز چه دلایلی دارد؟
تمرکز در واقع توانایی توجه کردن و معطوف کردن حواس به یک موضوع خاص بوده که می توان با کسب مهارت هایی در این زمینه و مدیریت آن به راحتی میزان یادگیری و سرعت کار را بالا برد. عوامل مختلفی وجود دارد که امکان دارد ذهن فرد را درگیر کرده و باعث حواس پرتی و در نهایت عدم تمرکز در او شود که در همین زمینه قصد داریم به معرفی و بررسی دلایل اصلی کاهش تمرکز به منظور آگاهی و شناخت شما عزیزان بپردازیم.
علل اصلی و رایج کاهش تمرکز
در دنیای امروزه با توجه به دغدغه های زیادی که وجود دارد بسیاری از افراد تمرکز کافی و لازم را بر روی مسئله موردنظر ندارند. عوامل مختلفی که بر روی میزان تمرکز تاثیر گذار بوده از جمله شامل میزان علاقه مندی به کار، تعهد و وجدان کاری، مهارت در اجرای کار، وضعیت جسمانی و عوامل محیطی می باشد که با تنظیم آن ها می توانید موجب رفع کاهش تمرکز شده و ذهن خود را به سمت موضوع موردنظر متمرکز نمایید.
می توان گفت که تمرکز حالتی نسبی دارد و تمامی افراد در این زمینه توانایی لازم را دارند که در برخی مواقع بکارگیری آن ساده و گاهی نیز سخت می شود. زمانی که تمرکز در بالاترین سطح خود قرار بگیرد می توان خیلی راحت و در مدت زمان کمتری کار را انجام داد و عملکرد بهتری داشت. در ادامه یک سری از مهمترین مواردی که باعث عدم تمرکز در افراد می شود را به طور کامل شرح داده ایم.
استرس و اضطراب :
به طور کلی استرس و نگرانی تاثیر زیادی بر روی تمرکز افراد دارد و مانع از متمرکز شدن بر روی وظایف و موضوعات موردنظر می شود. زمانی که حس می کنید افکار مختلفی ذهن شما را درگیر کرده دچار استرس می شوید و توانایی تمرکز خود را از دست می دهید و در صورتی که این نگرانی طولانی شود پیامدهای زیادی را به دنبال دارد.
رسانه های اجتماعی :
این عامل بیشتر از هر چیزی موجب کاهش تمرکز در زمان کار کردن می شود. بنابراین تا جایی که می توانید در هنگام کار از باز کردن صفحه اجتماعی خود خودداری نمایید و تا حد ممکن مشاهده آن را به حداقل برسانید و همچنین تلفن همراه و لپ تاب خود را در محلی بگذارید که امکان دسترسی به اینترنت وجود نداشته باشد.
کمبود خواب :
در صورتی که در زمان شب خواب راحتی نداشته باشید و به طور دائم در هنگام کار چرت بزنید تمرکز خود را از دست می دهید. بنابراین به منظور ممانعت از این امر می توانید برنامه ریزی درستی انجام دهید که در هنگام شب به میزان کافی بخوابید و در صورتی که در زمان کار دچار خستگی شدید یک چرت چند دقیقه ای داشته باشید.
گوشی همراه :
بهتر است بدانید که تلفن همراه میزان زیادی از وقت شما را می گیرد و باعث حواس پرتی شما می شود. بنابراین در زمان کار کردن تلفنتان را در حالت پیام گیر قرار دهید چرا که زنگ خوردن تلفن و پاسخگویی به تماس های ورودی نسبت به پیام دادن وقت زیادی را تلف می کند و همچنین سبب حواس پرتی بیشتری در فرد می شود.
افکار منفی و مزاحم :
تعدادی از افکار باعث نگرانی فرد شده و به نوعی آزار دهنده می باشند. در صورتی که به طور مداوم آن ها را در ذهن خود تکرار کنید تمرکزتان به هم می ریزد بنابراین می توانید برای رهایی از این افکار مزاحم آن ها را بر روی یک کاغذ نوشته و به این طریق برای مدت زمانی آن ها را از ذهن خود دور سازید.
گرسنه بودن :
باید بدانید که ذهن برای داشتن تمرکز احتیاج به انرژی لازم و خوردن غذا به ویژه صبحانه دارد چرا که حافظه کوتاه مدت هنگامی که گرسنه هستید آزرده می باشد و موجب می شود تمرکز کافی را نداشته باشید.
خستگی و احساس کسالت :
توجه داشته باشید در صورتی که کارتان جذابیت کافی را برای شما نداشته باشد و انجام دادن آن کسل کننده باشد در نتیجه موجب از دست دادن تمرکز در شما می شود و در این شرایط استفاده از تلفن و اینترنت وسوسه زیادی در فرد ایجاد خواهد کرد.
استفاده از داروهای مختلف :
مصرف بعضی از داروها همچون داروهای ضدافسردگی موجب کم شدن تمرکز در افراد می شود بنابراین در صورتی که هنگام مصرف این نوع داروها متوجه شدید میزان تمرکزتان کم شده به پزشک خود مراجعه نمایید تا نوع داروی شما را عوض کند.
افسردگی :
افسردگی در واقع عاملی موثر در کمبود تمرکز می باشد حتی برخی مواقع امکان دارد افسردگی شدید انجام کار یا مطالعه را غیرممکن نماید. بنابراین در صورتی که دچار این بیماری می باشید بهتر است که برای ایجاد تمرکز در کارهایتان نزد پزشک بروید.
سردرگم بودن در زمان انجام کار :
این موضوع که در واقع نسبت به انجام یک کار خاص تصمیم نگرفته باشید و به نوعی هدف مشخصی برای انجام وظایف و کارهایتان نداشته باشید موجب می شود در زمان کار تمرکز خود را از دست بدهید.
مصرف دخانیات و الکل :
اعتیاد به الکل و یا حتی استفاده تفننی از آن یا مواد مخدر موجب می شود که کارکرد مغز به کمترین سطح مطلوب خود برسد و همچنین بعضی از داروها نیز امکان دارد تاثیری این گونه داشته باشد به همین دلیل باید حتما تحت نظر پزشک و با مشورت او استفاده شوند.
صدمه دیدن سر :
با وجود این که یک ضربه کوچک به قسمت سر در زمان ورزش موجب بروز سردرگمی موقتی می گردد امکان دارد که صدمات شدیدتری همچون تصادف در رانندگی موجب صدمات جدی و دائمی شده و باعث ایجاد مشکلات بزرگی در تمرکز داشتن گردد. در افراد پیر نیز زمین خوردن یکی از دلایل رایج صدمه دیدن سر است و امکان دارد که موجب ایجاد اختلال در تمرکز گردد. به منظور کم کردن این گونه صدمات باید فورا بعد از آسیب دیدن به جهت درمان به مراکز پزشکی مراجعه نمایید.
در این مطلب شما عزیزان را با انواع دلایل مختلف و اصلی کاهش تمرکز و اختلال حواس در افراد به طور کامل آشنا کردیم که امیدواریم مورد پسندتان قرار گرفته باشد و از توضیحات بیان شده نهایت استفاده را برده باشید.
منبع : آرگا
برچسب :