با اصول مهم تربیت کودک مستقل آشنا شوید
کودکان در سنین پایین تر با مفهوم مسئولیت پذیری در انجام کارها و وظایف آشنایی کمتری دارند. اما اغلب والدین فرزندانی می خواهند که دارای مسئولیت پذیری باشد، و بتواند به طور مستقل وظایف و کارهای شخصی خود را انجام دهد. اما والدین چگونه می توانند در تربیت کودک مستقل موفق باشند. روش های مختلفی در این زمینه وجود دارد، که می تواند به رشد و تربیت فرزند شما کمک بیشتری کند. این شیوه ها شامل تقسیم بندی کردن وظایف بزرگ تر به وظایف کوچک تر و قابل انجام می باشد، زیرا اغلب کودکان نمی توانند کارهای بزرگ را به تنهایی انجام دهند، به همین دلیل از والدین می خواهیم تا وظایفی برای فرزندان تعیین کنند، که توانایی و قدرت انجام آن از سوی کودکان امکان پذیر باشد.
شیوه های تربیت کودک مستقل
پیش از هر چیز لازم است، تا به ضرورت های دستیابی به استقلال در فرزندان اشاره کنیم. چرا باید فرزندانی مستقل داشته باشیم؟ بی شک یکی از کلیدی ترین پاسخ ها در این زمینه این است که، فرزندان و کودکان امروزه بزرگسالان آینده می باشند، آن ها باید توانایی انجام کارهای خود و دیگران را داشته باشند. از سویی یادگیری این دسته از مهارت ها یکی از مهم ترین نیازهای بشریت می باشد، و در سال های اولیه و بعدی زندگی نقش مهمی دارد. والدین با شناسایی رفتارهای ناهنجار کودکان می توانند در کنترل این رفتارها کمک کنند، همچنین می توانند در استقلال یافتن کودک نقش داشته باشند.
والدین بهتر است بدانند، که فرزندان برای درک مفاهیمی همچون، تصمیم گیری و انتخاب نیاز به گذر زمان دارند. زمانی که والدین شرایطی فراهم می کنند، و در آن به کودکان فرصت می دهند، تا خودشان تصمیم گیری و انتخاب کنند، آن ها را برای زندگی آینده آماده کرده اند. اما شیوه های تربیتی دیگری در این زمینه وجود دارند، و در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد.
در هر کاری مداخله نکنید!
مداخله والدین در انجام هر کاری می تواند اختیار را از کودکان سلب کند. بسیاری از والدین نقش راهنمای خود را فراموش کرده، و سعی دارند تا وظایف کودک را خودشان به بهترین شکل ممکن انجام دهند. در صورتی که باید از دخالت های بی جا در این زمینه خودداری کنید. همه کودکان در انجام کارهای روزمره خود دچار اشتباه می شوند.
والدین در این زمان ها باید فرصت و زمان کافی برای یادگیری آن مهارت را به کودک بدهند. متأسفانه برخی از والدین به دلیل بی صبری هایی که در این موارد دارند، تکالیف فرزندان را خودشان انجام می دهند. بنابراین آزمون و خطا نیز می تواند بخشی از استقلال در کودکان باشد. این مورد در رفتار با کودک ۹ ساله نیز دارای اهمیت است، و باید به آن توجه شود.
تصمیم گیری را به عهده او قرار دهید
یکی دیگر از شیوه ها برای تربیت کودک مستقل دادن حدود و اختیارات به کودکان می باشد. برای اینکه فرزندی با استقلال بیشتر داشته باشید، می توانید شرایطی برای او فراهم کنید، تا در این شرایط به تصمیم گیری راحت تر بپردازد. مثلا اگر فرزند شما قصد دارد، اول مشغول بازی شود، و بعد درس بخواند، شما باید این اختیار را به او بدهید. به فرزند خود آزادی هایی هر چند کوچک بدهید. انتخاب یک لباس، نوع بازی، نوع اسباب بازی و … مواردی از اختیارات ساده برای کودکان است.
برنامه ریزی رویتن
برنامه های روتین می تواند به رشد استقلال کودکان شما کمک بیشتری کند. یک برنامه روتین شامل فعالیت های روزانه کودک است. این فعالیت ها نظیر مرتب کردن تخت خواب، انجام دادن تکالیف، ساعت مشخص بازی کردن، ساعت مشخص خوابیدن و … می باشد. این برنامه ریزی ها به تدریج یک عادت در کودک می شود.
تشویق کودک
یکی از موارد مهم در تربیت کودک مستقل تشویق کردن است. کودکان زمانی که کاری را درست انجام می دهند، و از طرف والدین تشویق می شوند، در انجام آن کار تلاش بیشتری می کند. در حقیقت بازخوردهای مثبتی که شما بعد از این کارها به کودک خود می دهید، می تواند بر روی اعتماد به نفس او تاثیر مثبتی داشته باشد. این تشویق ها می تواند به شکل های مختلفی باشد. تشویق های لفظی و کلامی، تشویق مادی و … که نقش مهمی در روحیه کودکان دارند.
بزرگ نکردن شکست ها
قطعا کودکان در انجام برخی از فعالیت ها با شکست و ناکامی مواجه می شوند، و این اشتباهات نباید در دید آن ها بزرگ شود چون ممکن است تاثیرات بدی بر روی کودک داشته باشد. برخی از والدین می گویند، کودکان با وجود تذکر نیز برخی از این اشتباهات را تکرار می کنند. نکته قابل بحث این است که والدین نباید عجولانه کاری را انجام دهند، شما برای فراگیری کامل یک مهارت باید به فرزند خود زمان بیشتری بدهید.
هرگز بر روی شکست های فرزندتان مانور ندهید، این کار می تواند اعتماد به نفس او را خدشه دار کند. گاهی بهتر است تا به آن ها انگیزه بیشتری بدهید، از آن ها حمایت کنید، و به آن ها بیاموزید که به محض شکست می توانند مجدد آن را جبران نمایند. همچنین باید به آن ها بیاموزید که مشکلاتشان را خودشان و با توانایی های که دارند حل نمایند.
آموزش مذاکره به کودکان
مذاکره کردن نقش مهمی در رشد کودکان دارد. کودکانی که می توانند با دیگران و با هم سن و سال های خود مذاکره مثبت داشته باشد در روابط خود موفق تر هستند. در حقیقت توافق و مذاکره بخش مهمی از روابط است، و شما باید این موضوع را به کودکان بیاموزید که در زمان شکست می تواند به مذاکره بپردازد. نمونه ای از مذاکره انتخاب میان گردش و غذای محبوب است. کودک باید میان دو علاقه یک مورد را انتخاب نمایند، در این صورت توانسته اید مهارت مذاکره را به او بیاموزید.
شیوه های تربیت و خصوصیات اخلاقی کودک هفت ساله نشان می دهد که، کودکان از همان سنین ابتدایی علاقه به مستقل بودن دارند. از این رو والدین باید شرایطی برای آن ها فراهم کنند که موجب رشد و استقلال کودکان شود. برای داشتن فرزندی با استقلال کافی باید از همان ابتدا به او برنامه ریزی را بیاموزید. داشتن یک برنامه روتین نقش مهمی در مستقل شدن کودکان خواهد داشت.
منبع : آرگا
برچسب :