اختلال رشد چیست؟ و چطور می توانیم آن را کنترل کنیم؟
اختلال رشد یکی از اختلالات جسمی است که موجب کاهش یا افزایش نامناسب وزن و قد در کودکان می شود کودکانی که دارای این نوع از اختلالات هستند اغلب دور سر آن ها نیز در اندازه مناسبی نیست آن ها نمودار طبیعی قرار ندارند و اغلب عقب یا جلوتر از خط رشد قرار دارند این کودکان و شیرخوارگان دارای مشکلاتی در رشد طبیعی خود می باشند که این امر نیز دارای علت هایی است. کودکانی که از استاندارد رشد عقب تر یا جلوتر هستند از سایر کودکان و شیرخوارگان مجزا می شوند این قبیل از اختلالات می تواند مشکلاتی را برای آن ها به همراه داشته باشد این کودکان اغلب دچار کمبود تغذیه می شوند و نمی توانند کالری کافی را دریافت کنند همچنین در پردازش غذایی با مشکلاتی مواجه می شوند از سویی باید توجه داشت که هر گونه عدم رشد صرفا در شمار اختلالات رشدی قرار ندارند و برای تشخیص این امر باید به پزشک مراجعه کنید.
آشنایی با اختلال رشد
مشکلات رشد در میان کودکان و در بسیاری از جوامع وجود دارد این مشکلات دارای علت های متعددی است و موجب می شود تا کودکان زیر محدوده استانداردی وزن قرار داشته باشند این اختلال در طی دوره های مختلف به ویژه نوزادی توسط پزشک قابل تشخیص می باشد زیرا پزشک می تواند با در نظر گرفتن استانداردهای وزن و قد مشکلات واقع در این محدوده را شناسایی کند.
نشانه های این اختلال چیست؟
هر اختلالی دارای نشانه هایی می باشد در این اختلال نیز نشانه هایی وجود دارد که با وجود این نشانه ها می توان به تشخیص آن پی برد اما باید بدانید که به طور کلی وزن این کودکان مورد توجه است آن ها اغلب پایین تر از صدک سوم در جدول استاندارد قرار دارند تغییراتی که در وزن و قد این کودکان رخ می دهد می تواند شاخص مناسبی برای تشخیص باشد. نرخ ناپایداری رشد در این کودکان نیز بسیار مشهود است این کودکان به طور ناگهانی توقف رشد دارند از نشانه های تشخیص این اختلال در کودکان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
دیر رسیدن به بلوغ عاطفی و نداشتن رشد جسمی مناسب و متعادل این کودکان در غلتیدن، صحبت کردن و خزیدن دچار مشکل می شوند.
عدم افزایش وزن
پایین بودن توانایی در یادگیری
نشان ندادن احساساتی از قبیل تماس چشمی، لبخند زدن و خندیدن
داشتن تاخیر در رشد ماهیچه ها
افزایش خستگی
مشکلات روانی و تحریک پذیری بالا
نرسیدن به بلوغ جسمی و جنسی
در این میان برخی از عوامل زمینه ساز نیز می توانند تاثیرات مشهودی داشته باشند افراد مبتلا به سندرم دان، بیماری های قلبی، فلج مغزی، حساسیت داشتن به شیر، عفونت، بیماری های ریفلاکسی، بیماری سلیاک و فیبروز کیستیک از بیماری های زمینه ساز برای ایجاد اینگونه از اختلالات هستند.
کودکانی که دارای چنین نشانه هایی در اوایل زندگی خود هستند باید تحت نظر پزشک معالج قرار بگیرند یکی دیگر از نشانه های این افراد نیز تولد زودرس است همچنین این دسته از کودکان در زمان تولد خود دارای وزن کمی هستند تحقیقات نشان می دهد که یکی از شایع ترین مشکلات و معظلات این کودکان عدم دریافت کالری کافی از غذاها است تغذیه های نامناسبی که این کودکان داشته اند موجب شده است تا دچار عادت های غذایی بد شوند و با مشکلات و اختلال رشد مواجه شوند.
نحوه کنترل اختلال:
همانطور که اشاره کردیم مشکلات رشدی که برای کودکان رخ می دهد دارای زمینه هایی می باشند اما والدین می توانند با تحت نظر قرار کودک خود اینگونه از مشکلات را کاهش دهند تحقیقات در این زمینه نشان می دهد که چکاپ های منظمی که از این کودکان گرفته می شود مانع از بروز این مشکلات خواهد شد همچنین با تشخیص سریع می توان این دسته از مشکلات را حل کرد و به آن رسیدگی نمود این روند بهتر است تا از دوران بارداری آغاز شود در این صورت پزشک معالج می تواند با داروهای تقویتی و تکمیلی اینگونه از مشکلات را رفع کند.
مهم ترین عامل برای درمان اختلال رشد در کودکان تشخیص سریع آن است کودکانی که تحت نظر پزشک قرار دارند با استانداردهای قد و وزن سنجیده می شوند و به طور منظم رشد آن ها در نظر گرفته می شود و با نمودار رشدی تطابق داده می شود در این صورت اگر مشکلی در رشد کودک وجود داشته باشد بررسی و تشخیص داده می شود. والدین باید توجه داشته باشند که این دسته از مشکلات می تواند با آسیب های زیادی در آینده همراه باشد این افراد ممکن است در بزرگسالی آسیب های جدی را تحمل کنند آسیب هایی همچون عدم رشد ذهنی، روانی و روحی که می تواند در آینده دائمی باشد و درمانی نیز نداشته باشد.
معاینه منظم کودک زیر نظر پزشک معالج یکی از اساسی ترین شیوه های درمانی در این زمینه است که به شدت سلامت کودک شما را حفظ می کند و از آسیب های جدی دور نگه می دارد. مشکلات رشدی کودکان ممکن است مواقعی حل شوند که پزشک شرایط ایجاد کننده این بیماری را نیز تحت کنترل درآورد زمانی که این بیماری به مراقبت های پزشکی بیشتری نیاز داشته باشد پزشک می تواند با استفاده از مکمل های غذایی یک رژیم غذایی سالم را در جهت رشد بهتر کودک تجویز کند.
زمان هایی که عوامل زمینه ای ایجاد کننده بیماری مربوط به تغذیه می باشند تجویزهای انجام شده به سوی مواردی انجام می شود که در رژیم غذایی کودک توجهی به آن ها نشده است ویتامین ها و مواد معدنی اغلب در تغذیه این دسته از کودکان نادیده گرفته می شوند از این رو توصیه می شود تا غذاهای غنی به این دسته از کودکان داده شود استفاده از میان وعده های غنی نیز می تواند به بهبود رشد این دسته از کودکان کمک کند. اما میان وعده های مناسب و غنی برای این دسته از کودکه چه چیزهایی هستند؟ بیسکوئیت های بیکوپلاس، گروه ۱۲ ویتامین، مواد معدنی، آهن، روی،مس و … میان وعده های مناسبی برای این افراد هستند.
افرادی که این دسته از اختلال ها موجب بروز اختلال های روانی در آن ها می شود نیز تحت نظر روانپزشک باید قرار داشته باشند این افراد با مراقبت های پزشکی و با استفاده از لوله های تغذیه ای می توانند درمان بهتری داشته باشند زمانی که این کودکان به حد نرمال رشد می رسند روند بهبود دارند از سویی شیوه های درمانی کمک کننده نیز شامل فیزیوتراپی، کار درمانی، گفتار درمانی و متخصص رژیم هستند که در بهبود این اوضاع کمک کننده هستند.
منبع : آرگا
برچسب :
منبع : arga-mag.com