دروغگویی نوجوانان چه دلایلی دارد و چطور باید با آنان رفتار کرد؟
دوروغگویی در نوجوانی
نوجوانی یکی از مهمترین بخش های زندگی افراد می باشد که چالش های زیادی را برای والدین و فرزندان به همراه دارد. یکی از رفتارهای نادرست افراد در این دوره دروغ گفتن می باشد، دروغگویی نوجوانان به دلایل مختلفی می تواند اتفاق بیفتد و برای حل این مشکل راهکارهای مختلفی برای والدین وجود دارد.
بررسی دروغگویی نوجوانان
این مسئله بین نوجوانان یکی از مسائل مهم می باشد که باعث تنش و تعارض با والدین می گردد و بی اعتمادی را هر چه بیشتر می نماید. نوجوانی به تنهایی یک دوره پرچالش برای والدین و فرزان محسوب می شود. در این دوره کودکان دیروز در حال تلاش برای انجام رفتارهای بزرگ سالانه هستند که در این حین با خطاهای مختلفی رو به رو خواهند شد.
در این دوره دروغگویی نوجوان ها می تواند باعث بدتر شدن اوضاع شود و دشواری را دو برابر نماید و والدین را با دچار حس سردرگمی و ناتوانی نماید.
انواع دروغ
دروغ گفتن با اجتناب
این دروغ گفتن شامل هدایت و دور نمودن والدین از برخی موضوعات می باشد که فرد نوجوان نمی خواهد در مورد آن ها صحبتی کند. از این رو این نوع از نوجوان ها والدین خویش را از صحبت هایی که امکان دارد آن ها را اجبار به فاش اطلاعاتی کنند که نمی خواهند در مورد آن صحبت نمایند، منحرف می کنند. این روش بسیار هوشمندانه و بسیار رایج در بین نوجوان ها می باشد.
دروغ گفتن با حذف
زمانی که گفته می شود یک نوجوان با حذف دروغ می گوید، به این معنا می باشد که قسمت های مهم و کلیدی اطلاعاتی که باید در اختیار والدینش قرار دهید را حذف نموده و کنار می گذارد. البته در این مورد کنار گذاری اطلاعات غیر مهمی که والدین به آن ها اهمیتی نمی دهند با عنوان دروغ شناخته نمی شود و مهم نیست.
دروغ گفتن با اختیار
دروغ گفتن با اختیار مهمترین و اساسی ترین شکل دروغ گفتن می باشد. گفتن اظهارات عمدی و همچنین گفتن داستان هایی که درست نیستند در این دسته قرار می گیرند. با توجه به گفته متخصصین این نوع دروغ نادرتر از بقیه می باشد. البته این دروغ های آشکار بیشترین تاثیر منفی را در روابط بین والدین و فرزندان بر جای می گذارد.
علائم دروغگویی در نوجوان ها
تا وقتی که دروغگویی به یک عادت تبدیل نشده باشد و جزء شخصیت ثابت نوجوانان نشده باشد اغلب با نشانه هایی همراه می شود. در بین نوجوانان برخی از نشانه های افراد مانند زیر است:
- رنگ پریدگی
- واکنش های عضلانی
- ناراحتی های تنفسی
- برافروختگی و سرخ شدن صورت
- هیجان داشتن زیاد
- ضربان قلب
- لکنت زبان
- دست پاچگی
- رفتارهای مصنوعی
- خودنمایی
- خودفریبی
- تناقض گویی
- فراموشی
گفته های شخص دروغگو در موقعیت های مختلف یکسان نمی باشد، به همین دلیل است که همیشه می گویند دروغگو کم حافظه است. اگر دروغگویی تکرار داشته باشد و جزئی از شخصیت فرد شود، فرد بر واکنش های خود مسلط شده و برخی از علائم ظاهری دیگر در او دیده نمی شود و فرد بدون هیچ نشانه های به راحتی دروغ می گوید.
دلایل دروغگویی نوجوان ها
اغلب والدین همواره بر روی این موضوع درگیری دارند که چرا فرزندشان دروغ می گوید و چرا تمایل دارد هر چیزی را از والدین خود پنهان نماید. از این رو در ادامه با مهمترین دلایل دروغگویی نوجوانان آشنا می شویم:
حفظ حریم شخصی
برخی از والدین در سنین نوجوانی با فرزندان خود مثل یک کودک رفتار می نمایند و می خواهند تمام رفتارهای فرزندشان را زیر نظر داشته باشند، در مقابل فرزندان در نوجوانی تمایل دارند تا چه از نظر فیزیکی و چه از نظر روانی از والدینشان مستقل شوند. از این رو امکان دارد نوجوان ها حتی در زمان هایی که هیچ اشتباهی انجام نداده اند به والدین خود دروغ بگویند.
در واقع امکان دارد با خود گمان کنند که لزومی ندارد در مورد کارها و فعالیت های خود به والدینشان گزارش دهند. در این مواقع والدین باید آرامش خود را حفظ کرده و فکر نکنند که قرار است دردسرهای جدیدی اتفاق بیافتد.
احساس بزرگ شدن
یکی دیگر از دلایل دروغ گفتن افراد نوجوان این است که احساس بزرگ شدن می کنند. نوجوان ها بسیار زیاد دوست دارند که بر این موضوع تاکید داشته باشند که دیگر بزرگ شده اند و نیازی به مراقبت های پدر و مادر ندارند.
توصیه های بیش از اندازه و نظارت افراطی والدین می تواند این پیام را به فرزند بدهد که والدین می خواهند او را تحت کنترل خود بگیرند و یا قدرت خود را به نمایش بگذارند. پنهان نمودن امور و دروغگویی می تواند سلاحی برای فرزندان باشد که با استفاده از آن می خواهند ورود خود را به بزرگسالی نشان دهند و اجازه ندهند که دیگران آن ها را کنترل نمایند.
پیشگیری از به دردسر افتادن
این دلیلی است که اغلب والدین نیز به آن فکر می کنند و دلیل دروغ گفتن فرزند خود را این مورد می دانند. در واقع در برخی موارد نوجوان ها به دلیل این که عملی اشتباه انجام داده اند و از توبیخ والدین خود ترس دارند شروع به دروغ گفتن می نمایند.
در این مورد یک نکته مثبت وجود دارد و آن این است که نوجوان خودش می داند که کارش خطا بوده و به همین خاطر سعی در پنهان نمودن آن داشته است. در حال حاضر اغلب افراد نوجوان در برابر کارهای اشتباه خود بینشی دارند که گمان می کنند درست ترین کار را انجام می دهند که در این مورد شرایط ایجاد تغییر رفتاری مسلما سخت تر است.
خودداری از انجام کارهای غیر دلخواه
شاید فرزندتان درباره اموری مانند تکالیف مدرسه به شما دروغ هایی بگوید و اهمال کاری های خویش را پنهان نماید. دروغ گفتن زیاد در این مورد می تواند نشان دهنده این موضوع باشد که فرد نوجوان نیاز به مشاوره تحصیلی دارد و امکان دارد مشکلاتی در رابطه با برنامه ریزی داشته باشد و یا به خاطر فشارهای روانی میلی به درس خواندن ندارد.
در این مورد کمک گرفتن از یک متخصص و مشاور می تواند در بهتر کردن اوضاع کمک کننده باشد و به والدین کمک نماید که بهترین واکنش را در مقابل فرزند خود داشته باشند و به فرزندشان کمک کنند تا بتواند عملکرد درسی خوبی داشته باشد.
رفتارهای والدین در برابر دروغگویی نوجوان
در ادامه با روش و راهکارهایی آشنا می شویم که به والدین کمک می نماید تا از دروغگویی در نوجوانان جلوگیری نمایند. به خصوص اگر والدین در درک دلیل دروغ گفتن نوجوان خود با مشکل مواجه می شوند. هدف از راهکارهای زیر ایجاد ارتباطی باز و صادقانه می باشد:
در دسترس و علاقه مند باشید
وقتی که فرزند نوجوان شما آرام می باشد، مانند رانندگی نمودن در یک مسافت طولانی یا کار کردن با هم در خانه روش هایی را به منظور شروع مکالمه با او بیابید. در این مورد مطمئن شوید که فرزندتان می داند که شما به هر موضوعی که می خواهد به اشتراک بزارد علاقه مند می باشد. با این وجود بهتر است از عمل نمودن به روش های والدین هلی کوپتری یعنی پدر و مادرهایی که بیش از اندازه به فرزندان نظارت داشته و خود را درگیر زندگی و مراقبت دائم از آن ها می نمایند، خودداری نمایید.
قوانینی روشنی تنظیم نمایید و همچنان گرم و پذیرنده باشید
آنها بیشتر موارد دروغ می گویند چون عقیده دارند که گفتن واقعیت باعث تنبیه، عدم تایید، عصبانیت یا سخنرانی های بی وقفه والدین می گردد. با توجه به گفته متخصصین نوجوانانی که از مجازات شدن به وسیله والدین خود آن هم به شکلی سخت و ناعادلانه نمی ترسند و می دانند که چنین برخوردی را شاهد نخواهند بود، صادق ترین رفتارها را از خود نشان خواهند داد.
با این حال اگر والدین به وضوح قوانین و مرزهایی را در زندگی و خانه وضع نمایند و عواقب منطقی را نیز برایشان در نظر بگیرند، می توان این انتظار را داشت که نوجوانان خیلی خوب به این مرزهای واضح پاسخ داده و از سرپیچی و دروغگویی خودداری نمایند.
با عنوان یک الگوی مثبت عمل نمایید
دروغگویی فقط مختص نوجوانان نیست، بلکه افراد بزرگسال هم به طور متوسط در هر پنج تعامل اجتماعی خویش و دیگران یک دروغ مصلحتی می گویند. با این وجود فرزندانی که والدین خویش را در حین دروغگویی می بینند امکان دارد اینگونه نتیجه بگیرند که بهتر است با دروغ گویی از گفتن حقایق ناراحت کننده و به دنبال آن درگیری ها اجتناب نمایند.
از این رو فرزندان با الگو گیری از والدین خود به دروغ گفتن روی می آورند. والدین با عنوان اولین الگو در زندگی فرزند خود هستند، پس باید از انجام چنین اعمالی به شکل مصلحتی دست بردارند.
از به دام انداختن نوجوانان در دروغ خودداری نمایید
تظاهر کردن به عدم اطلاع از دروغ و تلاش کردن برای اعتراف گرفتن از فرد نوجوان نتیجه ای عکس نشان می دهد. در عوض با نشان دادن چنین اعمالی نوجوانان امکان دارد احساس نمایند حالا که والدینشان با آن ها صداق و یکرنگ نمی باشند، پس چرا آن ها باید صداقت داشته باشند؟
نوجوان را با لفظ دروغگو خطاب نکنید
رفتار را از شخص جدا نمایید، نوجوان ها برچسب ها را جدی گرفته و تمایل دارند تا آن ها را باور نمایند و درونی کنند. در صورتی که نوجوان ها خودشان را دروغگو ببینند، اغلب اوقات دروغ گفته و به کارشان را ادامه می دهند.
برای شنیدن پاسخ های واقعی آماده شوید
گاهی اوقات دروغگویی نوجوانان روشی نادرست و اشتباه برای حفاظت از والدین می باشد. نوجوان ها برای نظرات والدین خود ارزش قائل بوده و تایید آن ها را خواستار هستند. از این رو ممکن است تصمیم بگیرند تا در عوض اعتراف نمودن به چیزی که شنیدنش برای والدین سخت است، دروغگویی کنند.
به همین خاطر والدین باید به فرزند خود این پیام را القا نمایند که آن ها مایل و قادر به شرکت در مکالمات دشوار و کنار آمدن با شرایط سخت می باشند. البته باید این اطمینان را به فرزند خود بدهند که در هر شرایطی آن ها را دوست دارند. در نتیجه این کارها میزان و احتمال دروغ گفتن نوجوانان کمتر می شود و روابط بین والدین و فرزند نوجوانشان رونق و گرمی خاصی خواهد گرفت و چه بسا موجب ترک دروغ گفتن آن ها شود.
در یک دروغ عمیق تر کاوش نمایید
اگر پدر و مادرها درک نمی کنند و نمی فهمند چرا فرزندشان دروغ می گوید، باید دلیل این موضوع را بفهمند. نوجوان شما چه چیزی را پنهان می کند و اینکه چرا می خواهد موضوعی را مخفی نماید؟ اگر والدین ماجرا را می فهمیدند چه اتفاقی می افتاد و … سوالاتی هستند که ممکن است به والدین کمک نمایند تا در مورد چیزی که نوجوان تجربه کسب می نماید، بیشتر بدانند و او را بهتر درک کنند.