مصرف تخم مرغ در بارداری چه مزایا و چه خطراتی دارد؟
تغذیه مادر
از جمله مسائلی که در دوران حاملگی از اهمیت بالایی برخوردار است تغذیه مادر می باشد که باید حاوی تمام گروه های مواد غذایی باشد چرا که بر روی رشد و نمو جنین تاثیر بسزایی دارد. یکی از خوراکی هایی که سرشار از مواد مغذی بوده تخم مرغ می باشد که باید نسبت به نحوه مصرف آن در این دوران دقت کافی را داشته باشید تا از خطرات احتمالی پیشگیری نمایید.
اهمیت و نحوه مصرف تخم مرغ در بارداری
تخم مرغ در واقع ماده ای می باشد که غنی از انواع مواد معدنی، ویتامین ها و چربی های سالم می باشد که خوردن آن در دوران حاملگی فواید فراوانی را به دنبال دارد. خوردن تخم مرغ در بارداری مانند دیگر مواد باید کاملا با احتیاط باشد چرا که در صورتی که آن را به صورت آب پز و یا خام مصرف نمایید امکان دارد که دارای باکتری سالمونلا باشد. بنابراین از جمله نکات و موضوعاتی که به منظور داشتن یک جنین باهوش و سالم در دوران حاملگی باید رعایت نمود در نظر گرفتن یک برنامه غذایی سالم و مقوی می باشد.
به طور کلی بهترین کار این است که در صورت استفاده از تخم مرغ در این دوران آن را به خوبی بپزید تا باکتری های موجود در آن به طور کامل نابود شوند چرا که این نوع ارگانسیم ها در صورت وجود موجب بیماری می شوند و مسمومیت غذایی را به دنبال دارند. بنابراین با جوشاندن کامل تخم مرغ می توان از ایجاد این نوع مسمومیت پیشگیری نمود. همچنین باید این نکته را در نظر داشت که جذب شدن بعضی از مواد مغذی با مصرف تخم مرغ خام احتمال دارد که کاهش پیدا کرده و یا به طور کامل مسدود شود.
فواید خوردن تخم مرغ در حاملگی
مصرف تخم مرغ در این دوران مزایای زیادی برای تامین سلامتی مادر و جنین دارد که درادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد.
غنی از پروتئین
تخم مرغ دارای میزان بالایی پروتئین می باشد که در رشد و نمو جنین درون رحم مادر ضرورت بسیار زیادی دارد. می توان گفت با توجه به این که هر کدام از سلول های بدن جنین برای تکامل احتیاج به پروتئین دارند به همین خاطر مصرف این ماده مغذی در میزان کافی در این دوران بسیار مفید و مناسب می باشد.
تنظیم سطح کلسترول
در صورتی که میزان کلسترول خون شما در حد طبیعی می باشد می توانید برای ایجاد تعادل در سطح چربی های اشباع شده در بدن در طول روز حدود یک الی دو عدد تخم مرغ مصرف نمایید. ولی در صورتی که میزان کلسترول خون شما در سطح بالایی می باشد باید تا جایی که امکان دارد از خوردن زرده تخم مرغ در دوران حاملگی شدیدا پرهیز نمایید.
سرشار از ویتامین های مختلف
خواص تخم مرغ در واقع دارای چهار نوع ویتامین A، K، D و E محلول در چربی می باشد که در رشد و تکامل طبیعی اندام های مختلفی همچون قلب، ریه ها، کلیه ها و دیگر اندام های جنین بسیار موثر و کمک کننده می باشد.
رشد و تکامل مغزی
با توجه به این که تخم مرغ دارای اسیدهای چرب امگا ۳ و کولین می باشد در نتیجه در تامین سلامتی مغز و رشد کامل آن مهم می باشد. همینطور می توان گفت استفاده از تخم مرغ در حاملگی از ایجاد هر نوع نقصی در قسمت لوله های عصبی جنین پیشگیری خواهد کرد.
بهتر است بدانید که تخم مرغ دارای ۷۰ کالری می باشد که به گونه ای کمک می کند تا قسمتی از احتیاجات روزمره مادران حامله در این دوران تا جای ممکن تامین گردد. یک مادر باردار باید در حالت عادی تقریبا نزدیک به ۲۰۰ الی ۳۰۰ کالری برای تغذیه بدن خود و جنینش به دلیل انجام فعالیت های مختلف در طول روز دریافت کند.
حاوی دیگر مواد مغذی
تخم مرغ غنی از آنتی اکسیدان های مختلفی همچون لوتئین و زاکسانتین می باشد که در رشد و تکامل چشم و بینایی بسیار مهم و ضروری می باشند. همچنین می توان گفت تخم مرغ غنی از ویتامین های B12 و B2 است.
خطرات مصرف تخم مرغ در دوران حاملگی
تخم مرغ با توجه به خواص و فوایدی که دارد ممکن است مضراتی نیز داشته باشد که در ادامه شرح داده ایم.
مسمویت سالمونلا
در دوران حاملگی با وجود این که تخم مرغ دارای مواد مغذی فراوانی می باشد ولی باید آن را خیلی خوب بپزید تا هم قسمت زرده و هم قسمت سفیده آن به خوبی سفت شوند چرا که در این حالت باکتری های موجود در آن از بین رفته و مصرف تخم مرغ کاملا بی خطر می باشد. در واقع می توان گفت تخم مرغ میزبان خوبی برای ارگانیسم های بیماری زا به اسم سالمونلا می باشند این نوع باکتری با وجود این که احتمال آسیب رسانی آن به جنین خیلی کم می باشد ولی می تواند موجب مسمویت غذایی گردد که از انواع علائم آن می توان به ایجاد تب شدید، درد شکمی، بروز کم آبی، اسهال و استفراغ شدید، تب و سردرد اشاره کرد و می توان گفت این علائم برخی مواقع امکان دارد تا حدی شدید باشند که خطر زایمان زودرس و یا حتی سقط جنین را به دنبال داشته باشند.
دیگر عوارض و خطرات
اگر قبلا اختلالاتی در رابطه با کلسترول خون داشته اید بهتر است بدانید که خوردن زرده تخم مرغ احتمال دارد موجب بروز مشکلات و آسیب های مختلفی شود. خوردن تخم مرغ در دوران حاملگی همچنین امکان دارد موجب حساسیت های مختلفی همچون بسته شدن مجرای بینی، بثورات پوستی، ایجاد کهیر و دیگر مشکلات گردد.