با همسر افسرده خود چگونه رفتار کنیم؟
با همسر افسرده خود چگونه رفتار کنیم؟
بسیاری از افراد در مقطعی از زندگی در حال حمایت از شریک افسرده خود هستند. حمایت خانواده و دوستان می تواند نقش مهمی در درمانهای روانشناختی داشته باشد. افسردگی وضعیتی است که سالانه میلیونها نفر از افراد در سراسر دنیا را تحت تأثیر قرار می دهد. افسردگی می تواند تأثیر ناملایمی بر روابط بگذارد و باعث شود که فرد افسرده و اطرافیانش احساس درماندگی، ناامیدی یا ترس کنند. یکی از افرادی که بیش از دیگران میتواند تحت تأثیر قرار بگیرد، همسر فرد افسرده است. ممکن است شما به عنوان همسر، اطلاعات کافی دربارۀ نحوۀ رفتار مناسب با رن یا شوهر افسرده خود را ندانید. ما در این مقاله توضیح دادهایم که افسردگی چیست و چگونه میتوانیم با همسر افسرده خود بهترین رفتار را داشته باشیم. با ما همراه باشید.
افسردگی چیست؟
ویژگیهای مهم اختلال افسردگی حاد در یک دورۀ حداقل دو هفتهای نمایان میشود که در طی آن، خلقوخوی افسرده، از دست دادن علاقه یا لذت، غم و عصبانیت بروز پیدا میکند. در مرحلۀ اول خوب است بدانید که افسردگی یک بیماری ساکن نیست! افراد مبتلا به افسردگی میتوانند روزهای بسیار خوبی داشته باشند؛ حتی چند روز خوب پشت سر هم را به خوبی سپری کنند و در آن مدت فقط یک بار خلق و خوی افسردگی حاد را تجربه کنند. در افسردگی جزر و مدی وجود دارد که در بسیاری از مواقع، توسط اطرافیان قابل درک نیست.
افسردگی، فرد را منزوی میکند و میتواند تأثیرات منفی زیادی روی روابط او بگذارد؛ تا جایی که برخی اوقات اطرافیان فرد افسرده پس از مدتها تلاش، دچاز ترس و درماندگی و ناامیدی میشوند. خلقوخوی فرد افسرد اغلب دارای این علائم است:
- ناامیدی
- دلسردی
- غمگینی
- ناراحتی
- خشمگینی
- سرزنش دیگران
- کنارهگیری اجتماعی
- علاقه نداشتن به مسائل مختلف
- ناتوانی در لذت بردن از خوشیها
گاهی که هنوز بیماری افسردگی در فرد تشخیص داده نشده، ممکن است اعضای خانواده متوجه شوند که یکی از اعضا، دیگر به یافتن شادی اهمیتی نمیدهد. این روحیه در کنار مواردی که گفته شده، میتواند زنگ هشدار حضور بیماری افسردگی را به صدا در بیاورد. آگاهی لازم و کافی از علائم افسردگی میتواند کمک زیادی به شما کند تا در مسیر بهبود همسر خود، بهترین قدمها را بردارید.
علائم افسردگی کدامند؟
علائم مهم یک افسردگی حاد شامل موارد زیر است:
- احساس غم، ناامیدی، اشک ریختن بیدلیل
- تغییر در اشتها (افزایش یا کاهش وزن)
- اختلال در خواب (کم یا زیاد خوابیدن)
- از دست دادن علاقه یا لذت در فعالیتهای عادی
- خستگی (حتی انجام کارهای کوچک ممکن است به زمان اضافی نیاز داشته باشد)
- اضطراب یا بیقراری
- فوران خشم
- احساس بیارزشی یا گناه (از جمله نشخوار فکری در مورد رویدادهای گذشته)
- اختلال در فکر کردن، تمرکز کردن یا تصمیمگیری
- افکار مکرر مرگ (از جمله افکار خودکشی)
- علائم و دردهای فیزیکی غیر قابل توضیح
چگونه به همسر افسرده خود کمک کنیم؟
اولین قدم مهم در کمک به همسرتان، درک بیماری است. ممکن است علائم افسردگی در افراد مختلف، متفاوت باشد و در طول زمان تغییر کند. در قدم اول بهترین کار این است که دربارۀ افسردگی مطالعه کنید و از یک مشاوره افسردگی آنلاین کمک بگیرید. سپس برای درک اینکه همسرتان چه چیزهایی را دارد در افسردگی تجربه میکند، از او سؤالاتی واضح و دوستانه بپرسید و با محبت و همدلانه به حرفهایش گوش دهید.
میتوانید دست همسرتان را بگیرید، او را بغل کنید و زمانهای زیادی را در کنارش حضور داشته باشید. میتوانید با جملات تشویق کننده با او صحبت کنید؛ مانند:
- به من بگو چه کمکی میتوانم انجام دهم.
- تو برای من مهمی.
- من بخاطر تو اینجا هستم.
- ما با هم از این مشکل عبور خواهیم کرد.
حتی در شرایطی که همسر خود را آمادۀ پذیرش یافتید، او را به درمان تشویق کنید و به او اطمینان دهید که در طول مسیر همراهش خواهید بود. برای بسیاری از افراد مبتلا به افسردگی، علائم بیماری به قدری شدید است که باعث ایجاد مشکلات قابل توجه در فعالیتهای روزانه مانند: کار، مدرسه، فعالیتهای اجتماعی یا برقراری ارتباط با دیگران میشود. با این حال، ممکن است تشخیص افسردگی برای فرد به این راحتی نباشد و در عین حال پذیرش این امر نیاز به زمان دارد. از سویی دیگر آنها ممکن است علائم افسردگی را نشناسند و فکر کنند که این احساسات، چیزی است که باید تحمل کنند.
اگر مطمئن هستید که همسرتان با بیماری افسردگی دستوپنجه نرم میکند با انجام موارد زیر به او کمک کنید تا درمان را شروع کند:
- علائمی را که در او دیدهاید با خودش به اشتراک بگذارید؛
- نگرانی خود را بیان کنید؛
- تمایل خود را برای کمک ابراز کنید؛
- دربارۀ آنچه در مورد افسردگی آموختهاید صحبت کنید؛
- دربارۀ گزینههای درمانی از جمله روان درمانی، داروها و تغییر سبک زندگی صحبت کنید؛
- یک محیط امن در خانه ایجاد کنید.
تغییر در شیوۀ زندگی، میتواند تأثیر فراوانی در طول فرآیند درمان داشته باشد. از آنجایی که افسردگی انرژی فرد را از بین میبرد و خواب و اشتها را تحت تاثیر قرار میدهد، ممکن است انتخابهای سالم برای افراد افسرده دشوار باشد. شما میتوانید این قدمها را در تغییر سبک زندگی خود و همسرتان بردارید:
- روی تغذیۀ سالم تمرکز کنید. همسرتان را به خوردن وعدههای غذایی سالم تشویق کنید.
- با هم ورزش کنید. ورزش روزانه میتواند خلقوخوی شما را تقویت کند.
- به همسرتان کمک کنید تا درمان را ادامه دهد. تا جایی که ممکن است، با هم به مطب دکتر روانپزشک بروید و یا با هم از مشاوره افسردگی آنلاین استفاده کنید.
- یک محیط کم استرس ایجاد کنید. برنامۀ روزانهای برای وعدههای غذایی، مصرف داروها و کارهای روزمره در نظر بگیرید.
- با هم برنامه ریزی کنید. افسردگی میتواند باعث از دست دادن علاقه به فعالیتهای لذتبخش شود. به همین دلیل، افراد افسرده گاهی از تعاملات اجتماعی اجتناب میکنند. یک قرار هفتگی برای تماشای فیلم، پیادهروی یا حتی بازیهای رومیزی بگذارید. از کارهای کوچک شروع کنید تا به همسرتان کمک کنید دوباره معاشرت را آغاز کند.
- وقتی همسرتان احساس ناامیدی میکند، تمایل دارد خود را سخت قضاوت کند. به نقاط قوت و آثار بهبود، اشاره کنید تا به او کمک کنید درمان را ادامه دهد.
- روی اهداف کوچک تمرکز کنید. احساس افسردگی طاقتفرسا است. هنگامی که فردی به شدت افسرده است، حتی بلند شدن از رختخواب میتواند مانند یک کار بزرگ به نظر برسد.تقسیم وظایف بزرگتر به کارهای کوچکتر میتواند به شریک زندگی شما کمک کند تا قدمهای کوچکی برای بازگشت به فعالیتهای عادی روزانه بردارد. برای افرادی که هر روز برای بلند شدن از رختخواب تلاش می کنند، روی بیدار شدن، دوش گرفتن و خوردن یک وعده غذایی سالم تمرکز کنید.
منظور از خود مراقبتی در دوران افسردگی همسر چیست؟
مراقبت از شریک زندگی مبتلا به افسردگی حاد از نظر عاطفی برای مراقب او بسیار مضر است؛ زیرا ممکن است در دراز مدت مراقب نیز دچار اختلالات افسردگی شود. مهم است که در این مدت از خود و روحیاتی که دارید مراقبت کنید. به یاد داشته باشید که افسردگی شریک زندگی شما، تقصیر کسی نیست. شما نمیتوانید بیماری او را مداوا کنید؛ اما حمایت شما از همسرتان میتواند روند بهبودی او را تسریع کند. در طول این مدت برای اینکه مراقب خودتان باشید و در عین حال بهترین مسیر را انتخاب کنید، میتوانید از سایت Yariway.com مشاوره روانشناسی آنلاین دریافت کنید.