کمردرد عصبی چیست؟ و چگونه درمان می شود؟
کمر درد عصبی
کمر درد عصبی از جمله بیماریهایی است که افراد مبتلا به آن برای انجام دادن امور روزانه خود دچار مشکل میشوند. به دلایل مختلفی ممکن است فرد کمر درد را تجربه کند. این درد کمر که افرادی در تمام نقاط دنیا را درگیر خود کرده است، روشهای درمانی زیادی دارد که با نظر متخصص ارتوپدی میتوان بهترین راه حل را انتخاب کرد.
برخی فکر میکنند که علت کمر درد آنها به خاطر فشار بیش از حد به هنگام انجام کار است، اما این امکان وجود دارد که احساس درد به دلیل اضطراب و استرس باشد که منجر به کمر درد عصبی میشوند. راههای زیادی برای جلوگیری از ابتلا به چنین بیماری وجود دارد.
کمر درد عصبی چیست؟ شاید این سؤال و سؤالاتی مشابه برای هر کدام از شما پیش آمده باشد. در ادامه این مطلب برای این که به طور کلی با کمر درد عصبی آشنایی پیدا کنید، توضیحاتی در این خصوص بیان میکنیم و راهکارهای درمان و کنترل آن را مورد بررسی قرار میدهیم.
آشنایی با کمر درد عصبی
کمر درد عصبی به دلیل فشار و آسیب به مهرههای کمر و تحت تأثیر قرار دادن اعصاب آن به وجود میآید. عصب سیاتیک که یک عصب طولانی در بدن است و از کمر تا پاها ادامه دارد، با تحت فشار قرار گرفتن باعث ایجاد درد در فرد میشود. گاهی این دردها بسیار شدید خواهند بود و به طور کلی فرد برای انجام فعالیتهای خود دچار مشکل میشود.
معمولاً کسانی که دچار استرس و اضطرابهای شدید هستند، ماهیچهها و عضلات آنها منقبض میشوند که این عاملی برای به وجود آمدن درد در مهرههای کمر آنها خواهد بود. افراد استرسی نسبت به سایرین بیشتر به درد توجه میکنند و این باعث میشود که احساس درد بیشتری داشته باشند.
اضطراب دلیلی برای کمر درد عصبی است و وجود درد هم در افراد مضطرب موجب بیشتر شدن استرس آنها میشود. این گونه میزان درد و استرس بالاتر میرود و به همین دلیل رسیدگی به کارهای روزمره مشکل خواهد بود. در چنین شرایطی دکتر ارتوپد خوب میتواند در بهبود بیماری و کاهش درد به شما کمک کند.
کمر درد عصبی چه علائمی دارد؟
زمانی که فردی دچار کمر درد عصبی میشود برخی علائم این بیماری را مشاهده میکند. این علائم گاهی با استراحت و درمان در منزل بهبود پیدا میکنند، اما در بعضی مواقع که علائم شدیدتر هستند. آگاهی از علائم این بیماری میتواند در پیشگیری از آن کمک کند. در ادامه علائم کمر درد عصبی را بیان میکنیم.
- احساس کمر درد به طور مستمر و دچار شدن به اسپاسم عضلانی.
- در اکثر مواقع درد شدید و یا انقباض و سفتی را در کمر حس میکنید.
- شدت درد به گونهای است که برای حرکت دادن بدن دچار مشکل میشوید.
- مرتباً کمر درد دارید و منقبض شدن عضلات و سفتی را تجربه میکنید.
- هنگام انجام فعالیتهای معمولی، دردناک بودن کمر و سفتی عضلات به طور غیر طبیعی شما را اذیت میکند.
- میزان درد به حدی است که با استراحت کردن هم کاهش نمییابد.
- درد را در قسمت پاها نیز حس میکنید و برخی مواقع احساس سوزن سوزن شدن در پاها دارید.
- از علائم دیگر این بیماری میتوان ضعف عضلات و در مواردی کاهش وزن را نام برد.
علل و عوامل تاثیر گذار بر کمر درد عصبی
عوامل مختلفی در بروز کمر درد عصبی نقش دارند. کمر درد میتواند با آسیبی که به فرد وارد میکند، تمام کارهای روزمره زندگی او را تحت تأثیر خود قرار دهد. کمر درد عصبی در هر فرد ممکن است به دلایل مختلفی به وجود آمده باشد. در زیر شما را با برخی از علل کمر درد عصبی آشنا میکنیم.
کشیدگی عضلات و آسیب دیدن رباطها
زمانی که شما به طور مرتب کارهای سنگینی را انجام میدهید و وسایلی با وزن بالا را جا به جا میکنید، مهرههای ستون فقرات و رباطهای آن فشار زیادی را تحمل میکنند. در صورتی که توانایی کافی برای بلند کردن وسایل سنگین و یا انجام کارهایی که به کمر شما فشار میآورد را نداشته باشید، آسیب زیادی به تاندونها و کمر شما وارد میشود.
آرتروز (استئوآرتریت)
آرتروز کمر که به علت ساییدگی مفاصل به وجود میآید، میتواند یکی از دلایل کمر درد عصبی باشد. آرتروز در بیماران سبب تنگی کانال نخاعی میشود. تنگی نخاعی ممکن است به دلیل تحت فشار قرار گرفتن اعصاب به خاطر آرتروز باشد و علائمی مانند احساس درد پا، بیحس شدن، اشکال در حرکت و گزگز را به همراه دارد.
ورزش کردن بیش از اندازه
یکی دیگر از علتهای کمر درد عصبی ورزش کردن بیش از اندازه است. در بعضی از مواقع برخی افراد کارهایی را انجام میدهند که از عهده آن بر نمیآیند. انجام دادن ورزشهایی که برای آن آمادگی لازم را ندارید، میتواند سبب کشش عضلات و ایجاد درد شود.
زمانی که بدن آماده انجام حرکات ورزشی نیست، به ماهیچهها و رباطهای کمر فشار وارد میشود. انجام طولانی این حرکات موجب کمر دردهای عصبی خواهند شد که بسیار دردناک هستند.
نشستن زیاد
به طور کلی وقتی که یک فرد دچار آسیب میشود، پزشک نشستن در خانه و استراحت را برای او تجویز میکند. اما بهتر است بدانید که یکجا نشینی و نداشتن تحرک خود یکی از دلایل کمر درد محسوب میشود. زمانی که برای مدت طولانی بدون حرکت میمانید، کمر شما فشار زیادی را تحمل میکند و موجب کمر درد میشود.
اضطراب و استرس
آسیبهای روحی روانی تأثیر بسزایی در کمر درد عصبی دارند. عضلات بدن تحت تأثیر استرس قرار میگیرند و دچار سفتی میشوند. اضطراب یکی از مهمترین علتهای کمر درد عصبی به شمار میرود که روی حالات بدن مؤثر است. گاهی بدن به استراحت نیاز دارد، اما استرس مانع از راحتی و قرارگیری بدن در حالت مناسب است.
دقت به زمان درد کمر میتواند در تشخیص این که آیا استرس و اضطراب در به وجود آمدن آن نقش دارد یا نه، کمککننده باشد.
انجام برخی فعالیتها به طور مکرر
برای انجام برخی فعالیتها نیاز است که فرد مرتباً خم شده و سپس بایستد. این خم و راست شدن بدن به صورت مکرر موجب آسیب و گرفتگی عضلات میشود. برداشتن اجسامی که وزن بالایی دارند، باعث فشار به عصب کمر و در نهایت کمر درد عصبی خواهند شد. زمانی که فضای کافی برای انجام کار در اختیار فرد نیست، ماهیچهها و رباطهای او دچار مشکل میشوند.
پوکی استخوان
پوکی استخوان هم میتواند علتی برای کمر درد عصبی باشد. در این بیماری که بیشتر سالمندان به آن دچار میشوند، ضعیف شدن استخوانها میتواند باعث شکنندگی آنها شود. در چنین شرایطی احتمال آسیب به مهرههای کمر بسیار بالاست.
درد سیاتیک
از جمله دلایل کمر درد عصبی درد عصب سیاتیک است. هنگامی که فشار زیادی به این عصب وارد میآید، درد کمر شروع میشود. فتق دیسک نیز عاملی برای فشار بیشتر به کمر و درد آن است. به خاطر این که عصب سیاتیک از کمر تا پاها امتداد دارد، فرد درد را در پاها و لگن هم حس میکند.
خواب نامناسب
با توجه به مشکلات زندگی هر فرد عوامل زیادی در آشفتگی خواب و پایین آوردن کیفیت آن نقش دارد. خواب یکی از مهمترین بخشهای زندگی است که به نحوی نقش مهمی در سلامتی افراد ایفا میکند. خواب کافی برای ترمیم استخوانها و به طور کلی برای سلامتی بدن بسیار اهمیت دارد.
هنگامی که به پزشک ارتوپد برای درمان کمر درد عصبی مراجعه میکنید، ممکن است به شما استراحت و خواب کافی و با کیفیت را پیشنهاد دهد؛ زیرا گاهی کمبود خواب و نامناسب بودن آن موجب کمر درد عصبی میشود. با خوب خوابیدن میتوانید به بهبود کمر درد خود کمک کنید.
کم تحرکی و شیوه زندگی
در برخی از مشاغل میزان تحرک بسیار کم است و تنها مدتی طولانی بدون جا به جایی در یک محل مینشینند. یا حتی شیوه زندگی بعضی از افراد به گونهای است که فعالیت و تحرک آن چنانی ندارند. بیتحرکی در چنین اشخاصی سلامتی آنها را به خطر میاندازد و به مرور باعث کمر درد عصبی در آنها میشود.
این موضوع بسیار مهم است که میز و صندلی که فرد مدتها در پشت آن قرار میگیرد، استانداردهای لازم را داشته باشد.
کمر درد عصبی چگونه درمان میشود؟
درمانهای مختلفی برای بهبود و کاهش کمر درد عصبی وجود دارد. با در نظر داشتن علائم هر فرد جراح و متخصص ارتوپدی روشهای متفاوتی برای درمان انتخاب میکند. پزشک از میان راههای درمانی بهترین روش را متناسب با شرایط فرد پیشنهاد میدهد. در اکثر مواقع بیمار بدون نیاز به عمل جراحی و طبق نظر پزشک با روشهای دیگر بهبود مییابد.
استراحت کردن
معمولاً برای درمان کمر درد استراحت میتواند گزینه مناسبی باشد. چند روز استراحت و انجام ندادن فعالیتهای گوناگون در کاهش درد و حتی از بین رفتن آن مؤثر است. اما استراحت بیش از اندازه علاوه بر این که تأثیری در درمان کمر درد نخواهد داشت، امکان دارد به بدتر شدن وضعیت آن منجر شود.
مصرف داروهای کمر درد
در بعضی موارد دکتر ارتوپد با مشاهده وضعیت بیمار و شرایطی که دارد، داروهایی را برای بهبود کمر درد عصبی تجویز میکند. برخی از داروهایی که طبق نظر دکتر ارتوپد باید مصرف شوند داروهای ضد التهاب هستند. نوعی دیگر از داروهای تجویز شده برای گرفتگی عضلات مناسباند و به کاهش و درمان کمر درد عصبی کمک میکنند.
استفاده از پمادهایی که موجب کاهش درد بیمار میشوند و برخی داروهای تزریقی هم میتواند مناسب باشند.
انجام فیزیوتراپی
گاهی اوقات پزشک پیشنهاد میکند که برای درمان این درد فیزیوتراپی انجام دهید. با فیزیوتراپی برخی از مشکلات مربوط به کمر درد از بین میرود. در این روش با انجام دادن تمرینات مناسب ستون فقرات در وضعیت خوبی قرار میگیرد.
ممکن است پس از فیزیوتراپی کمر درد عصبی شما کاهش یابد و تأثیرات آن را به خوبی مشاهده کنید. در اغلب مواقع این روش درمانی مؤثر است و سبب بهبود انواع کمر درد در افراد مختلف میشود.
ورزش کردن
انجام دادن بعضی از ورزشها با توصیه پزشک و تحت نظر او میتواند راه حل مناسبی برای کاهش و بهبود بیماری باشد. ورزشهایی که به صورت کششی هستند، کمک میکنند تا میزان انعطافپذیری بدن بیشتر شود. این ورزشهای مخصوص و سبک باعث میشوند که قدرت عضلات کمر بالا برود و کمر درد را بهبود میبخشند.
جراحی
امروزه برخلاف گذشته برای درمان کمر درد عصبی در موارد کمتری شاهد عمل جراحی هستیم. اکثر بیماران با روشهای گوناگون درمان میشوند و نیازی به عمل جراحی ندارند. تعداد کمی از بیماران که در شرایطی حاد قرار دارند، عمل جراحی انجام میدهند.
گاهی کمر درد موجب میشود که فرد به مشکلاتی در اندامهای دیگر دچار شود. در چنین شرایطی است که پزشک تشخیص میدهد که عمل جراحی انجام شود. در مواردی که سایر درمانها پس از گذشت یک دوره طولانی جواب نمیدهد و درد همچنان ادامه دارد، بیمار را جراحی میکنند.
جمعبندی
با مطالبی که بیان شد سعی داشتیم کمر درد عصبی را به شما معرفی کنیم و راههای درمان آن را بررسی نماییم. به دلایل مختلفی ممکن است فرد دچار کمر درد عصبی شود. به راحتی با دریافت نوبت دکتر ارتوپد و مراجعه به پزشک میتوان سریعتر علت کمر درد عصبی را تشخیص داد؛ همچنین اقداماتی برای درمان این بیماری انجام داد.