پیوند پوست یا Skin Grafting چیست؟
پیوند پوست یا Skin Grafting چیست؟
پیوند پوست، فرآیندی شگفت انگیز که باعث شده زندگی بسیاری از افراد تغییر کند. تا به حال چیزی در مورد پیوند پوست به گوشتان خورده؟ اصلا فکرش را میکردید که عمل پیوند پوست در دنیای واقعی ممکن باشد؟ پیوند پوست همان طور که از نامش مشخص است فرآیندی بوده که در طی آن بخشی از پوست بدن جدا شده و آن را به قسمت دیگری از بدن منتقل میکنند. این عمل اغلب اوقات به دلیل آسیب پوستی بخشی از بدن که به خاطر سوختی، بیماری و… از بین رفته باشد یا نیاز به ترمیم داشته باشد انجام میشود. ما در این مطلب قصد داریم تا بیشتر در مورد پیوند پوست، مدت زمان ریکاوری، فرآیند و انواع آن صحبت کنیم. این مطلب را از دست ندهید و تا انتها همراه ما باشید.
پیوند پوست چیست؟
پیوند پوست یک جراحی ترمیمی و درمانی است. فرآیندی که در طی آن متخصصین و جراحان بخشی از پوست سالم بدن را برداشته و آن را به بخشی که آسیب دیده منتقل میکنند. بعد از چند روز پوست منتقل شده که در جای جدید خودش قرار گرفته شروع به ساخت رگهای خونی کرده و با پوست اطراف خودش ارتباط برقرار میکند.
پزشکان از این عمل جراحی برای کمک به افرادی که پوست آنها بر اثر آسیب، سوختی، زخم، بیماری یا عفونت دچار تغییرات شده استفاده میکنند. همچنین در فرآیند درمان سرطان پوست که بخشهای مختلفی از پوست بدن آسیب میبینند ممکن است پزشک برای جبران این خسارات از عمل پیوند پوست استفاده کند.
سوالی که ذهن بسیاری از افراد را درگیر میکند مدت زمان ریکاوری و درمان بعد از این عمل جراحی است. به طور کلی سرعت ریکاوری به فاکتورهای متعددی بستگی دارد. به عنوان مثال از وضعیت کلی سلامتی فرد گرفته تا میزان پوست پیوندی، تکنیک مورد استفاده برای جراحی و…
علاوه بر اینها اکثر اوقات پیوندهای پوست برای بار اول موفق هستند. اما گاها پوست منتقل شده با پوست اطراف خودش یکی نشده یا زخم جراحی بهبود پیدا نمیکند. اگر که چنین شرایطی برای فرد پیش بیاید به احتمال زیاد باید مجدد پیوند پوستی را انجام دهد که البته این موضوع با نظر دکتر پوست مشخص میشود.
علت انجام جراحی پیوند پوست چیست؟
از رایجترین علل انجام این عمل میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- جراحی سرطان پوست
- درمان زخمهای بزرگ
- درمان سوختگیهای شدید
- از بین بردن ضایعات باقی مانده از بیماریهای پوستی
با انواع مختلف پیوند پوست آشنا شوید
به طور کلی دو نوع پیوند پوستی داریم که در ادامه بیشتر در مورد آنها صحبت خواهیم کرد:
-
پیوند پوست Split-thickness grafts: در این پیوند پوستی ضخامت پوست متفاوت و تقسیم شده است. در این عمل جراحی لایه بالایی پوست به اسم اپیدرم و بخشی از لایه عمیقتر آن به اسم درم برداشته شده و با پوست سالم و جدید جایگزین میشود. در این عمل جراح لایههای پوستی را از ناحیه سالم پوست بر داشته و آن را به بخش آسیب دیده منتقل میکند. این مدل پیوند پوستی اغلب برای جراحی بخش بیرونی ران، شکم، باسن یا پشت مورد استفاده قرار میگیرد.
-
پیوند پوست Full-thickness grafts: پیوند پوستی کامل که در آن تمامی اپیدرم و درم از محل اهداکننده جدا شده و آن را به بخش مورد نظر انتقال میدهند. در این مدل جراحی پوست سالم اکثرا از شکم، کشاله، ران، ساعد یا بخش بالایی ترقوه جدا میشود. همچنین این نوع جراحی عموما برای درمان زخمهای کوچکی که در بخشهای قابل رویت بدن هستند مورد استفاده قرار میگیرد. برخلاف نوع قبلی این مدل با موفقیت بیشتری با پوست اطراف خودش ترکیب شده و نتیجه زیبایی بهتری هم به همراه دارد.
چطور برای جراحی پیوند پوست آماده شوید
قبل از اقدام برای جراحی باید در مورد قرصهایی که مصرف میکنید با پزشک خود مشورت کنید. از ویتامینها و مکملها گرفته تا داروهای خاصی که دارید. به این خاطر که برخی داروها از جمله آسپرین میتوانند بر روی توانایی بدن به منظور بهبود زخم و جلوگیری از خونریزی تاثیر بگذارند. (منبع: کوکا)
همچنین توصیه میشود که مدتی قبل از جراحی مصرف الکل و تنباکو را به حداقل برسانید یا کامل قطع کنید. تنباکو توانایی بدن به منظور بهبود را کاهش داده و این بر روی نتیجه پیوند پوست تاثیر منفی میگذارد. به علاوه اینکه شب قبل از جراحی نباید بعد از نیمه شب چیزی بنوشید یا بخورید. این کار به منظور جلوگیری از استفراغ در زمان جراحی است.
جراحی پیوند پوست چطور انجام میشود؟
جراحی پیوند پوست اغلب اوقات در بیمارستان انجام شده و فرد در وضعیت بیهوشی کامل قرار دارد. این پیوند با جدا کردن پوست سالم از بخش اهداکننده شروع میشود. با توجه به تکنیکی که جراح استفاده میکند و نوع پیوند، پوست مورد نظر و سالم از بخشهایی مانند ساعد، شکم، پشت یا قفسه سینه، بخش داخلی ران و باسن جدا میشود.
همچنین قبل از جدا کردن پوست سالم جراح ابتدا در آن سوراخها یا حفرههای کوچکی ایجاد میکند. این تکنیک در دنیای پزشکی مش بندی نام دارد. در نتیجه زمانی که پوست سالم را جدا میکنند شبیه به تور ماهی میماند. این کار اجازه میدهد که جراح راحتتر بتواند پوست را در بخشهای بزرگتری بکشد. علاوه بر اینها فرآیند بهبود بعد از جراحی با این کار سریعتر است.
بعد از این کار پوست سالم بر روی قسمت آسیب دیده قرار میگیرد. پوست با استفاده از بخیه بر روی ناحیه ثابت شده و بر روی آن یک پوشش محافظ قرار میدهند. هر دو بخش اهداکننده و پیوندی بعد از جراحی شروع به بهبود میکنند، البته به شرطی که جراحی موفقیت آمیز باشد و پوست با ناحیه اطراف خود ترکیب شود. به این موضوع هم دقت کنید که بخش پیوند خورده در مقایسه با بخش اهدایی مدت زمان بیشتری برای بهبود نیاز دارد.
بعد از جراحی چه مراقبتهایی لازم است؟
بعد از جراحی باید تا دو هفته در بیمارستان بستری و زیر نظر باشید. البته که این مدت زمان به نوع جراحی و میزان آسیب بستگی دارد. همچنین باید بر روی بخش پیوند خورده محافظ گذاشته و از آسیب دیدگی آن جلوگیری کنید. این کار باعث شده که زخم زودتر بهبود پیدا کند. به علاوه اینکه در این مدت به منظور کاهش درد پزشک به شما مسکن تجویز میکند. از طرفی پزشک شما ممکن است یک برنامه فیزیوتراپی به شما پیشنهاد کند. این کار به منظور بهبود توانایی ارتجاعی پوست و جلوگیری از ایجاد بافت اسکار در محل پیوند صورت میگیرد.
- در این مدت محل پیوند را تمیز نگه دارید
- بخش پیوند خورده را ثابت و بدون حرکت نگه دارید
- از تماس با بانداژ محل پیوند خودداری کنید مگر اینکه قصد تعویض آن را دارید
خطرات و مزیتهای پیوند پوست کداماند؟
بزرگترین مزیتی که عمل جراحی پیوند پوست به همراه دارد ترمیم بافتهای آسیب دیده پوست در مقیاس بزرگ و کوچک است. مخصوصا زمانی که پوست فرد از نظر ظاهری تخریب شده باشد.
البته که این فرآیند هم درست مانند بسیاری دیگر از پیوندها و عملهای جراحی ریسکها و خطرات خودش را دارد. از جمله:
- عفونت
- خونریزی
- تجمع خون در زیر پوست
- ایجاد بافت اسکار در محل پیوند
- پوست بی رنگ، ناهموار و لکه دار
- آسیب به محل پیوند در اثر حرکت
- دردی که حتی پس از بهبودی ناحیه پیوند ادامه دارد
- از دست دادن حس پوست یا افزایش حساسیت به درد
- مشکلات گردش خون که باعث شده فرایند ترمیم زخم آهسته شود
- و…
سخن پایانی
همان طور که بالاتر هم گفتیم ریکاوری پس از عمل پیوند به نوع پیوند، تکنیک مورد استفاده و شرایط کلی بیمار بستگی دارد. با این حال پزشک توصیه میکند که تا چند هفته کارهای روزمره را با احتیاط بیشتری انجام دهید و به سراغ ورزش کردن، رانندگی، بلند کردن اجسام سنگین و کارهایی از این قبیل نروید. اگر در این زمینه نیاز به اطلاعات بیشتر و مشاوره دارید میتوانید از سایت درمانکده کمک بگیرید. این سایت یک منبع جامع از بروزترین مطالب پزشکی و همچنین لیست کاملی از بهترین پزشکان در اختیارتان میگذارد. از متخصص اعصاب و روان گرفته تا متخصص اطفال و…
برچسب ها : متخصص روانپزشک,متخصص پوست