بررسی رشد نوزاد در هفته سوم
رشد کودکان
هر کودکی روند رشد منحصر به خود را داشته و نسبت به دیگر نوزادان متفاوت می باشد و با سپری شدن زمان، روز به روز هوشیارتر شده و ارتباط او با محیط و اطرافیانش بیشتر می شود به طوری که بعد از گذشت هر هفته و هر ماه شاهد تغییرات زیادی در کودک خود خواهید بود.
روند رشد نوزاد در هفته سوم
نوزادان بعد از تولد متناسب با پتانسیل و وضعیت بدنی که دارند مراحل رشد خود را با سرعت مختص به خود بدون هیچ قاعده و اصولی سپری کرده و با گذشت زمان تغییرات مختلفی در آن ها ایجاد می شود. مراحل رشد نوزاد در هفته سوم نیز با بروز یک سری تحولات همراه می باشد و در این هفته کودک بیشتر از قبل ایجاد صدا کرده و با چرخش سر خود سعی در نگاه کردن و کشف محیط اطراف خود می کند.
بهتر است بدانید در هفته سوم بین حرکات دو چشم کودک میزان تطابق بیشتری وجود دارد و نوزاد به نسبت قبل هوشیارتر می باشد. مادران در این مرحله سنی احساس می کنند شناخت بیشتری نسبت به نوزاد خود پیدا کرده و او نیز میزان رابطه زیادی با مادر خود برقرار می کند. در این محدوده سنی نیاز است که مادران فرزند خود را نزد پزشک برده تا انواع معاینات لازم را بر روی او انجام دهد.
وضعیت تکامل کودک در هفته سوم
میزان قد و وزن در هفته سوم رشد کودک بر طبق نوع جنسیت او تخمین زده می شود. قد نوزادان دختر تقریبا ۵۲ الی ۵۳ سانتی متر و مقدار وزن آن ها تقریبا ۳.۵ الی ۴ کیلوگرم و میزان قد نوزادان پسر حدود ۵۳ الی ۵۴ سانتی متر و مقدار وزن آن ها تقریبا ۴.۵ الی ۵ کیلوگرم می باشد.
در این هفته دهان نوزاد به صورت های مختلف و زیادی به حرکت در آمده و حتی این حرکات در طی تماشا کردن چهره مادر امکان دارد همراه با لبخند زدن باشد. در این محدوده سنی نوزاد بیشتر از هر وقت دیگری زبانش را بیرون آورده و صداهای گوناگونی ایجاد می کند و قادر می باشد تفاوت های جزئی میان والدین و اطرافیان خود را درک کند.
نوع تغذیه
مقدار تغذیه در هفته سوم رشد کودک در مقایسه با هفته های پیشین افزایش می یابد. او در واقع کوشش زیادی برای شیر خوردن کرده و خستگی او بیشتر می شود، به همین خاطر به مدت طولانی تری می خوابد. بر اساس کوچک بودن معده نوزاد، او نمی تواند حجم زیادی از شیر را بخورد به همین دلیل خوردن شیر مادر به صورت مکرر باید انجام گیرد. در صورتی که نوزاد میلی به خوردن شیر مادر ندارد بایستی از شیر خشک استفاده نمود. میزان دفعات شیر خوردن در طی هر ۴ ساعت یک مرتبه یا یه مقدار بیشتر انجام می گیرد.
چرخه خواب
مقدار زیاد تغذیه موجب خسته شدن و در پی آن موجب خواب در هفته سوم رشد نوزاد می شود. خواب کودک می تواند فورا پس از غذا خوردن باشد یا خیلی راحت در آغوش مادر بخوابد. در صورتی که نوزاد کاملا سیر باشد او حس آرامش کرده و بدن او به صورت خود به خود این پیغام را می دهد که وقت خواب فرا رسیده است.
نوع رفتار
اغلب پاسخ های غیرارادی انسان که در او تثبیت یافته و از زمان نوزادی با او همراه شده در این هفته ظاهر می گردد. کارهایی همچون مک زدن پستان، محکم گرفتن سینه و ربودن اجسام موجود به صورت خود به خودی انجام می گیرد. پاسخ های مرتبط با بیدار شدن از خواب یا خوابیدن را از این هفته می توانید مشاهده نمایید. این نوع پاسخ ها تا سال های بعدی نیز ادامه می یابد.
اعمال مراقبتی در هفته سوم رشد کودک
-
تغذیه خوب
نوع تغذیه نوزاد در این هفته خیلی خسته کننده می باشد ولی به طور مرتب بایستی انجام گیرد. امکان دارد آن ها در حین غذا خوردن خوابشان ببرد یا زمان کمی پس از سیر شدن بیدار گردند. بنابراین لازم است که از سیری کامل آن ها مطمئن شوید.
-
سازگار بودن با روند خواب
امکان دارد تمایل داشته باشید همراه با کودک خود بخوابید ولی پس از سپری شدن زمان کمی کودک برای خوردن غذا از خواب بیدار گردد و شروع به گریه کردن کند. حتی برای خواباندن دوباره او بایستی او را درون آغوش خود قرار دهید. بدین ترتیب در این هفته بر اساس الگوهای کاملا منظمی به خواب فرو می رود.
-
قرار دادن بر روی شکم
با بالا رفتن میزان قدرت بدنی نوزاد والدین بایستی موقعیت خاصی را برای درک او فراهم نمایند و همکاری کرده تا کودک بر روی شکمش قرار بگیرد تا بتواند سرش را نگه دارد و یا از قسمت بازوهایش استفاده نماید. کودک در این حالت چشم های خود را به اطرافش حرکت می دهد. در صورتی که نوزادتان شروع به گریه کرد او را به سمت پشت بگذارید.
-
مواظبت از قسمت ناف
زمان افتادن بند ناف معمولا در این برهه از زندگی نوزاد می باشد و باقی مانده بند ناف کودک سه هفته ای در این محدوده زمانی کاملا خشک شده و جدا شده است. ولی شاید دور اطراف آن هنوز کمی حساس و آسیب پذیر باشد. بدین ترتیب تا جای امکان کودک را با احتیاط کامل حمام کرده و محل ناف را به آرامی خشک نمایید.
-
تعویض مرتب پوشک
با بالا رفتن میزان تغذیه مقدار ادرار و مدفوع نوزاد نیز افزایش می یابد. تلاش کنید تا جای ممکن به صورت منظم پوشک نوزادتان را تعویض نموده و محل پوشک را کاملا تمیز نگه دارید.
-
انجام واکسیناسیون
در صورتی که کودک در هفته اول و دوم واکسن های مورد احتیاج را زده باشد در هفته سوم احتیاجی به تزریق واکسن ندارد.
-
وضعیت بهداشت کودک
با وجود این که احتیاجی به استحمام روزمره وجود ندارد، ولی تمیز و پاکیزه نگه داشتن کل نقاط بدن نوزاد ضرورت زیادی دارد. یک استحمام خوب موجب ایجاد احساس آرامش در کودک خواهد شد و در ایجاد خواب بهتر او کمک کننده می باشد.
-
توجه به تحرکات روده کودک
وجود تحرکات در روده برای هر کودکی متفاوت می باشد و بستگی زیادی به نوع تغذیه کودک و دستگاه گوارش او دارد. نوزادی که از شیر مادر تغذیه می کند پس از خوردن سیستم گوارشی او شروع به کار کردن می کند در صورتی که نوزادانی که از شیشه شیر استفاده می کنند امکان دارد بیشتر از ۳ حرکت روده در طی یک روز کامل نداشته باشند.
-
مراجعه به پزشک
در هفته سوم رشد نوزاد، او به خاطر تغذیه مداوم امکان دارد درگیر اسهال گردد. در صورتی که وضعیت اسهال نوزاد بیشتر از یک هفته به طول انجامد و همراه با خون باشد بهتر است که به پزشک مراجعه نمایید. میزان دفعات مدفوع نیز باید کاملا طبیعی باشد. در صورتی که کودک بیشتر از دو روز دفع مدفوع نداشت بایستی حتما با پزشک تماس بگیرید.