همه چیز درباره روده اکوژن جنین
روده اکوژن
یکی از وقایعی که در هنگام رشد جنین درون رحم مادر رخ داده و در هنگام انجام سونوگرافی قابل مشاهده می باشد روده اکوژن جنین بوده که تنها در سه ماهه دوم بارداری قابل تشخیص می باشد. علت بروز این امر نامعین بوده ولی احتمال وجود آن را بر مبنای حذف آب مکنیوم تلقی می دارند. از این رو تصمیم داریم در این مطلب به بررسی علل ایجاد روده اکوژنیک جنین و راه های پیشگیری از آن به منظور آگاهی شما عزیزان بپردازیم.
بررسی روده اکوژن جنین قبل از زایمان
به طور کلی می توان گفت یکی از انواع تصویربرداری از سونوگرافی که پیش از زایمان انجام می گیرد بررسی روده اکوژن جنین می باشد که در این تصویر رنگ روده به شکل سفید درخشان مشاهده شده و در این حالت در بخش تحتانی شکم جنین لکه های سفید رنگی وجود داشته که خیلی درخشنده می باشند و مطابق با مقدار سفیدی روده ها در حد خفیف یا متوسط درجه بندی می گردد.
بهتر است بدانید که روده اکوژن در سه ماهه اول حاملگی قابل مشاهده نمی باشد و گسترش این یافته در سه ماهه دوم ۲ الی ۴ مورد از هر هزار بارداری را در بر می گیرد. در بعضی از جنین هایی که به بیماری فیبروز سیستیک ابتلا دارند روده اکوژنیک مشاهده می شود. در این نوع بیماری وجود مشکل در تولید آنزیم پانکراس سبب به وجود آمدن مکنیوم در روده و بدتر شدن وضعیت آن می شود. فیبروز سیستیک نوعی مشکل ارثی می باشد و کودکان مبتلا به آن یک ژن فیبروز سیستیک ناقص را از مادر و یکی را از پدر به ارث می برند.
دلایل ایجاد روده اکوژنیک
طبق مطالعات انجام شده امکان دارد برخی موارد با انجام این امر همراه شوند که در ادامه به بیان آن ها پرداخته ایم.
خونریزی درون رحم
از جمله اتفاقات شایعی که در دوران حاملگی ممکن است برای اغلب مادران پیش بیاید خونریزی داخل رحمی می باشد. به طور مثال به موجب یک تصادف سست شدن اتصال جفت به جداره رحم، مشکلات جفت و … خونریزی درون ساک حاملگی اتفاق افتاده و جنین این خون را می خورد و ترکیباتی که نتیجه تجزیه و تحلیل خون هستند در سونوگرافی به شکل روده اکوژنیک مشاهده می شود.
در این هنگام زمانی که بیمار مراجعه نماید در اولین عمل تکرار سونو و وضعیت کلی به صورت دقیق تقاضا می شود و در صورتی که مادر در وضعیت خونریزی باشد و در تصویر سونوگرافی ذرات اکوژن قابل دیدن باشد اطمینان حاصل می شود که به وجود آمدن روده اکوژنیک بخاطر خونریزی داخل ساک می باشد که در اکثر موارد به صورت خود به خودی برطرف می شود و خونریزی متوقف می شود. برخی مواقع نیز با استفاده از استراحت، خوردن دارو و جذب خون تصویر روده به شکل واضح قابل رویت می باشد و دیگر رنگ سفیدی در تصویر وجود ندارد.
خطای دستگاه های سونوگرافی
برخی اوقات وجود روده اکوژن بخاطر خطای دستگاه سونو می باشد به این معنی که تنظیمات دستگاه سونوگرافی بایستی حتما حدود ۵ مگاهرتز باشد در صورتی که بیشتر از این میزان باشد امکان دارد روده جنین به شکل اکوژنیک مشاهده شود در حالی که به هیچ عنوان روده اکوژنیک نمی باشد.
عارضه فیبروز سیستیک
در بعضی از جنین هایی که به چنین عارضه ای مبتلا می باشند امکان دارد روده اکوژنیک مشاهده گردد. در این نوع عارضه وجود مشکل در تولید آنزیم پانکراس سبب به وجود آمدن مکنیوم در روده و وضعیت نامطلوب آن می شود. فیبروز سیستیک در واقع نوعی مشکل ارثی می باشد که در اثر یک ژن معیوب انتقال یافته از پدر یا مادر در کودک ایجاد می گردد. بیشتر افراد امکان دارد ناقل ژن فیبروز سیستیک باشند که از آن مطلع نمی باشند. زمانی که به وجود چنین بیماری مشکوک شوند در نتیجه والدین مورد ارزیابی ژنتیکی قرار گرفته می شوند تا بدین گونه جنین نیز تحت بررسی قرار گیرد.
مشکل رشد داخل رحمی
جنین هایی که درگیر مشکلات رشد درون رحم می باشند گردش خون اغلب به طرف اندام های ضروری و مهم همچون قلب، مغز و جفت جریان پیدا می کند و کم شدن میزان دریافت خون به روده ها سبب مشاهده رنگ سفید روده در سونوگرافی خواهد شد. مشکل رشد بدین معنا بوده که سایز استخوان بر حسب سن حاملگی ۲۳ هفته بوده و بر حسب دور شکم ۱۸ هفته که به آن کمبود رشد داخل رحمی گفته می شود که بیشتر اوقات نگران کننده و خطرناک می باشد.
نوسانات کروموزومی
برخی مواقع احتیاج به ارزیابی دیگر اندام های جنین می باشد. در صورتی که در بررسی و مطالعه دیگر اندام های جنین نشانه هایی همچون ناراحتی های قلبی، بدفرمی در انگشتان دست و پا، اختلال در اندام ها و یا ناهنجاری هایی در صورت وجود داشته باشد احتمال وجود مشکلات ژنتیکی بیشتر می باشد که در این موقعیت تست آمنیوسنتز تقاضا می شود. بهتر است بدانید که در حدود ۵ درصد از جنین های دچار مشکلات کرموزومی روده اکوژنیک مشاهده می شود.
وجود انواع عفونت های مادرزادی
عفونت های مادرزادی می توانند با مشکل در روند رشد و تکامل جنین و صدمه به روده وضعیت اکوژنیسته روده را مورد تغییر قرار دهند. رایج ترین عفونت های به وجود آورنده روده اکوژنیک واریسلا، روبلا، توکسوپلاسموز و روبلا می باشند که امکان دارد سبب بروز مشکلات شنوایی و بینایی نیز برای جنین گردند.
نحوه درمان و راه های پیشگیری از روده اکوژنیک
روده اکوژنیک جنین جدا شده با یک نتیجه گیری عادی نزدیک به ۷۵ درصد موارد همراه می باشد. رفع این یافته بایستی دربردارنده بررسی اولتراسوند برای تشخیص هر نوع اختلال مربوطه، رجوع به مشاوره ژنتیکی، سرولوژی، آزمایش ناقل فیبروز سیستیک و ارائه آمنیوسنتز باشد.
اگر روده اکوژنیک در اثر بلعیدن خون بوسیله جنین باشد باید در طول دو هفته برطرف شود. سابقه خانوادگی فرد بایستی از لحاظ بیماری فیبروز سیستیک بررسی نمایید. اگر والدین ناقل ژن این نوع بیماری باشند پیشنهاد می شود با اجرای تست آمنیوسنتز جنین از لحاظ ابتلا به این بیماری مورد ارزیابی قرار گرفته شود.
برچسب :