اختلال کندن مو و نحوه مقابله با آن
اختلال کندن مو
این اختلال یکی از اختلالاتی است که ریشه وسواس گونه در افراد دارد این مشکل ممکن است به درستی در میان افراد تشخیص داده نشود از سویی افرادی که دارای این بیماری هستند متبلا به وسواس کندن مو می باشند تمایل آن ها برای انجام این کار غیر قابل کنترل و بسیار قوی است تحقیقات نشان می دهد که در شرایط حادتر این مشکل موجب بروز نشانه های جسمی و روانی نیز می شود.
اختلال تریکوتیلومانیا
افراد مبتلا به تریکوتیلومانیا به خوبی نشانه های تشخیص این بیماری را نمیدانند و حتی نمی دانند که به این بیماری مبتلا شده اند در واقع آن ها تنها تصوری که از این کار خود دارند این است که به یک عادت بد گرفتار شده اند.
تریکوتیلومانیا چیست وچه نشانه هایی دارد؟
اختلالات تریکوتیلومانیا یک نوع وسواس جبری که فرد را وادار می کند کاری که به ضرر او است را انجام دهد افرادی که مبتلا به این بیماری هستند موهای خود را با وجود سختی و دردی که تحمل می کنند می کنند آن ها میل شدید و قوی به انجام این کار و نمی توانند آن را کنترل نمایند.
درباره اختلال کندن مو چه می دانید؟
بیمارانی که دچار این وسواس می شوند نمی توانند خود را در مقابل آن کنترل نمایند این افراد بیشتر سعی دارند تا موهای ناحیه سر را بکنند در برخی از این افراد نیز دیده می شود که علاقه زیادی به کندن موهای قسمت های ابرو، ریش و مژه دارند در یکی از تحقیقات سعی شده تا علت های این امر را از بیماران جویا شوند بسیاری از آن ها به لذت و تخلیه ای بعد از انجام این کار دارند اشاره می کنند برخی ها نیز اشاره کرده اند که بعد از کندن موها آن را می خورند این بیماری که موجب می شود تا فرد موهای کنده شده خود را بخورد تریکوفاگیا نام دارد و می تواند آسیب های جدی را بر دستگاه گوارش وارد کند.
این وسواس چه زمانی ایجاد می شود و چه نشانه هایی دارد؟
تحقیقات صورت گرفته بر روی این افراد نشان می دهد که آن ها اغلب در سنین نوجوانی به این اختلال دچار می شوند این افراد با رسیدن به سن بلوغ و با مشغله های فکری و استرسی که دارند به این بیماری روی می آورند با رسیدن به سنین بزرگسالی این افراد استرس های بیشتری را تحمل می کنند و در صورتی که این بیماری در آن ها کنترل نشود می تواند تاثیرات دائمی و بدی بر روی بزرگسالی آن ها نیز داشته باشند.
نشانه های اختلال کندن مو اغلب نشانه های جسمی و رفتاری هستند این نشانه ها شامل موارد زیر می باشند:
- خوردن موهای کنده شده
- تحمل تنش ها قبل از کندن موها
- کندن مو به شکل ناخودآگاه و مداوم
- به دست آوردن آرامش بعد از کندن موها
- اضطراب درباره اینکه موهای خود را بکنند یا نه
- کچلی های موضعی و کم شدن موها
- ناتوانی در کنترل این اختلال
- سوزش در نقاطی که موها کنده شده است
- انجام رفتارهای تکراری مانند تاب دادن موها
چه عواملی زمینه ساز هستند؟
از مهم ترین عواملی که زمنیه ساز اینگونه از بیماری های می باشند و چنین اختلالاتی را در فرد ایجاد می کنند می توان به پیام رسان های عصبی و مغزی اشاره کرد این افراد اغلب دارای تحریکات بالای عصبی هستند و چیزی از دورن آن ها را وادار به انجام این کار می کند. با وجود اینکه علت اصلی اینگونه از اختلالات مشخص نیستند برخی از گزارش ها و مصاحبه با این افراد نشان می دهد که استرس، اضطراب، عادت و … موجب بروز این رفتارها می شوند. از دیگر عوامل زمینه ساز در این بیماری می توان به سن، سابقه ژنتیکی، بیماری های روانی، استرس و آسیب های دوره کودکی نیز اشاره کرد.
نحوه تشخیص بیماری
برای تشخیص اختلال کندن مو باید به مشاوره مراجعه نمایید و از طریق روانشاس این مشکلات را پیگیری نمایید با توجه به اینکه این اختلالات موجب تغییراتی در عملکرد مغز می شوند و می توانند روی دیگر توانایی های فرد تاثیر داشته باشند باید این بیماری از همان ابتدا تشخیص داده شود و فرد تحت درمان قرار بگیرد. پیش از هر چیز باید بدانید که تریکوتیلومانیا را با استفاده از نشانه هایی که دارد تشخیص می دهند هیچ آزمایش دقیقی برای اینکه بتواند این بیماری را تشخیص دهد وجود ندارد تنها با وجود علائم و با استفاده از راهنمایی های روانشناس می توان آن را تشخیص داد در این زمینه درمانگران می توانند بسیار کمک کننده باشند. علائم اختلال شخصیت وسواس جبری نیز از نشانه های این بیماری می باشند که با استفاده از آن ها می توان بیماری را تشخیص داد.
چه روش هایی برای درمان وجود دارد؟
برای درمان این اختلال نیز شیوه هایی وجود دارد اما با این وجود نمی توان درمانی قطعی و یا راه حلی قطعی برای آن در نظر گرفت این اختلال تنها در صورتی برطرف می شود که فرد استرس خود را کنترل نماید و با انجام جلسات درمان گری بر این مشکلات خود غلبه کند. باید توجه داشته باشید که درمان این بیماری در مراحل اولیه آن بسیار موثرتر است و به روند بهبود فرد کمک بیشتری خواهد کرد برای پیشگیری از این بیماری باید شیوه های مدیریت استرس را بیاموزید و از شیوه های مدیریت استرس استفاده نمایید.
اختلال کندن مو یکی از اختلال های رایج در میان افراد است یکی از علت های مهم و زمینه ای برای بروز این بیماری استرس و اضطرابی است که فرد تحمل می کند این امر می تواند زیمنه ساز تیک عصبی در کودکان نیز باشد.