رازهای موفقیت در مدیریت استرس و کاهش آن
مدیریت استرس
انسان ها در برابر مشکلات و رخدادها عکس العمل های گوناگونی دارند بعضی از افراد می تواند در مواجهه با مشکلات و فشاهای روانی خود را کنترل کنند و با مدیریت استرس، به تصمیم گیری درست و پیدا کردن راه حل بپردازند، اما در مقابل افرادی که با کوچکترین مشکلی دچار اضطراب می شوند و نمی توانند آن را کنترل کنند دچار مشکلات فراوانی خواهند شد و این اضطراب موجب عدم تسلط آن ها بر شرایط می شود.
افراد معمولا در مواجهه با حوادث ناگواری همچون زلزله، سیل، بیماری هایی مثل کووید ۱۹ و غیره، همچنین ازدست دادن عزیزانشان، کنترلی بر روی شرایط ندارند و اوضاع برای آنها غیر قابل پیش بینی می شود. به طور کلی استرس می تواند نتیجه یک اتفاق غیر معمول و مهم باشد و یا اینکه در اثر انباشته شدن فشار های کوچک به وجود آید، زمانی که احساس می کنیم، شرایط برایمان غیر تحمل شده و قادر به کنترل اوضاع نیستیم، فشار وارده بر روی ما زیاد بوده و امکان دارد در بحران به سر بریم.
هر فردی به شکلی متفاوت به استرس و حوادث ناگوار واکنش نشان می دهد و این واکنش ها گاهی به شکل مشکلات و دردهای جسمی مانند سردرد، کاهش اشتها، مشکلات گوارشی، خستگی و بی خوابی نمایان شده و گاه به شکل نشانه های روانی همچون ترس و اضطراب، ناامیدی، شوکه شدن، خشم و غیره نمود پیدا می کند.
حال برای مدیریت اضطراب راهکارهای فراوانی وجود دارد اما مهم ترین نکته در این میان این است که فرد باید خود به این نتیجه برسد که باید استرس خود را مدیریت و کنترل نماید در غیر این صورت نمی تواند به درستی تصمیم بگیرد و برنامه ریزی کند.
راهکارهای مفید مدیریت استرس
۱- زمانی که دچار استرس می شوید علل و شرایط محیطی را که موجب بروز این عامل در شما شده است را شناسایی و بررسی کنید و سعی کنید با آن روبه رو شوید و به خودتان مسلط باشید و به خودتان بگویید که با کنترل نکردن استرس چه عواقبی در انتظار شماست.
۲- در اینگونه مواقع نفس عمیق کشیدن می تواند به شما کمک کند و به دلیل اکسیژنی که به مغز می رسد مغز به خوبی فعالیت می کند و باعث کاهش استرس در شما می گردد.
۳-هیچ گاه ورزش کردن را دست کم نگیرید. برای این کار برنامه ریزی روزانه داشته باشید حتی اگر میزان زمانی که به این کار اختصاص می دهید کم باشد باز هم این کار را انجام دهید. انجام دادن ورزش موجب آزادی فکر و کاهش میزان استرس در شما می شود. یک پیاده روی ساده در طول روز و استفاده از فضای باز می تواند بسیار در مدیریت استرس مؤثر واقع شود. ورزش هایی همچون ایروبیک و یوگا علاوه بر تندرستی و کاهش استرس موجب شادابی و نشاط در شما می شود و ذهن شما را فعال تر و آرام می کند.
۴- عبادت کردن یکی دیگر از راه های رسیدن به آرامش و مدیریت اضطراب است. زمانی که دچار اضطرابی می شوید راز و نیاز کنید. گاهی افرادا تأثیرات نیروهای معنوی را نادیده می گیرند در صورتی ذکر و یاد خدا بسیار موجب آرامش و تصلی خاطر انسان می شود.
۵-گاهی استرس به دلیل مشغله های فراوان و عدم برنامه ریزی می باشد افرادی که کار فراوان دارند و به هیچ یک از آن ها نمی توانند به نحو صحیح بپردازند استرس و فشار عصبی فراوانی به آن نها تحمیل می شود برای پیشگیری از این امر، با توجه به اهداف خود یک برنامه ریزی دقیق تنظیم کنید.
۶-کمتر به نظرات دیگران توجه کنید. افرادی که بسیار تحت تاثیر سخن دیگران قرار می گیرند به راحتی در معرض استرس و فشار روانی می باشند خود را از اینگونه افراد دور کنید و کمتر به حرف های آن ها بها بدهید.
۷-استعدادها و توانایی های خود را شناسایی کنید و علایق خود را پیگیری کنید زمانی که شما کاری را با اشتیاق و علاقه انجام می دهید دیگر دچار استرس نمی شوید و در شرایط سخت و بروز مشکل نیز می توانید اوضاع را مدیریت و کنترل کنید.
۸-محبت کردن به دیگران را فراموش نکنید. افرادی که به دیگران محبت می کنند و در اجتماع روابط خوبی دارند کمتر دچار اضطراب می شوند برای این کار جمع های دوستانه و صمیمانه داشته باشید تا در شرایط اضطراب زا به کمک شما بیایند و در کنار آنها بتوانید مدیریت اضطراب داشته باشید.
۹-اگر اضطراب شما با این روش ها غیر قابل کنترل و اجتناب بود می تواند با مراجعه به مشاور این مشکل را رفع کنید. روان شناسان با استفاده از رفتار درمان و شناخت درمانی به شما کمک خواهند کرد تا این مشکل و بحران را مدیریت کنید و به آن غلبه کنید.
۱۰- بی دلیل بخندید و از زندگی لذت ببرید. بسیاری از روان شناسان بر این عقیده اند که خندیدن موجب تغییرات هورمونی در بدن می گردد و غم و اندوه را از فرد دور می کند.
۱۱- برای کنترل استرس، به موضوعاتی که به شما آرامش خاطر می دهند فکر کنید با تمرکز بر این موضوع اضطراب ها را از خود دور خواهید کرد و می توانید اضطراب خود را کنترل کنید.
۱۲-در مقابل مشکلات جبهه نگیرید و با وجود تمام سختی ها و دشواری ها با آن روبه رو شوید. بسیاری از افراد به دلیل ترس از رویارویی با مشکلات و نپذیرفتن آن استرس های فراوانی را تحمل می کنند.
۱۳- به آغوش طبیعت بروید؛ قدم زدن در باغ های سرسبز و نگاه کردن به تصاویر و مناظر طبیعی می تواند تاثیر زیادی در کنترل استرس و مقاومت شما در برابر آن داشته باشد و تحقیقات انجام گرفته در این زمینه نشان داده که قدم زدن در فضا های سبز و پارک ها بیشتر از قدم زدن در خیابان ها در کاهش اضطراب تاثیرگذار است.
۱۴- صاف بیاستید؛ در کودکی حتما تجربه آن را داشته اید که با این جمله مادر و اطرافیانتان مواجهه شوید که «صاف وایستا»، حال می توانید اکنون بفهمید که واقعا آنها حق داشته اند، زیرا راست و صاف ایستادن, می تواند کمک زیادی به کنترل استرس و داشتن عملکرد بهتر در شرایط داشتن استرس خواهد کرد.
درتحقیق انجام گرفته که در یک مجله سلامتی و روانشناسیبه چاپ رسیده است؛ محققان از مردم خواسته اند که راست بیاستند و قوز کنند، سپس این حالت را با استفاده از کتف بند ثابت نگه داشتند، سپس از هر دو گروه خواسته شد که یک سخنرانی پر استرس انجام دهند، نتایج نشان داد که افرادی که راست ایستاده بودند، عملکردشان بهتر از افراد قوز کرده بود، در واقع میزان ترس گروه اول به نسبت افراد قوز کرده کمتر بوده و احوالاتشان بهتر بود.